200 000 българчета учат в чужбина

200 000 българчета живеят с родителите си зад граница и посещават чужди детски градини и училища. Това съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева вчера при откриването на годишната среща на преподавателите от българските школа в чужбина. Децата на гурбетчиите живеели най-вече в Испания, Италия, Германия и Америка. От тях едва 10 на сто или
19 000 посещават българските неделни училища
отчете от своя страна председателят на Асоциацията на българските училища в чужбина Боян Кулов.
Българчетата пък, които не посещават неделни школа, идвали на лятно училище в България, разказа още Янка Такева. Те посещавали частни школи, където ходели на уроци, най-вече по български език и история.
Месечната такса за курсовете била около 250 лв.
Обикновено това били деца от смесени бракове.
Българският език вече не е майчин за почти всеки втори или за 43% от учениците у нас, съобщи още Янка Такева. Така както българчетата в чужбина, така и голяма част от учениците у нас имат нужда от допълнително обучение по родния ни език.
Затова преподавателите в школата ни зад граница заедно с експертите от образователното министерство обмислят
създаването на онлайн учебник по български
език. Идеята е по него да могат да учат както децата на емигрантите ни, така и бежанците у нас и учениците в родните школа, за които българският не е роден език. Българските училища в чужбина в момента са 179. Там учат българчетата между 6 и 18 години. Те имат уроци по български език, история и география.
Както „Монитор” вече писа, отрочетата на емигрантите ни ще могат да се явяват на матура по български език и литература. Това ще може да стане, ако се приемат промените за облекчена процедура, предложени от просветното министерство. Идеята е децата на гурбетчиите да получават сертификат за владеене на български език, с който да се явят на матура. В момента учениците в неделните училища се явяват на приравнителни изпити преди матурата.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини