Брюксел предупреди, че вложителите в КТБ могат да съдят държавата

В писмото от Европейската комисия, която настоява час по-скоро да започне изплащането на гарантираните депозити до 100 хил. евро в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), Брюксел предупреждава, че ако това не стане, вложителите могат да съдят държавата, а това ще я изправи пред по-големи финансови трудности."Вложителите имат право да искат чрез българските съдилища упражняването на предоставеното им право на компенсация по схемата за гарантиране на влоговете. Ако не се предприемат мерки, вложителите могат да придобият и правото да предявяват искове за нанесени щети от Република България, което би изложило страната на много голям финансов риск", пише в писмото, подписано от шефа на генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул.Писмото, за което в петък на политическите консултации съобщи президентът Росен Плевнелиев, е адресирано до финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ, отговарящ за валутния борд, Калин Христов, а не до управителя Иван Искров.

В посланието, с чийто текст "Дневник" разполага, Брюксел изразява безпокойство, че процесът се бави. В него се напомня, че европейските разпоредби изискват гражданите на ЕС да бъдат компенсирани в 20-дневен срок от момента, в който банката е спряла да работи и е станало ясно, че няма вероятност да отвори отново. В писмото се съдържала констатацията, че българските власти вече са превишили правото си да отлагат решаването на въпроса, а с това се потвърждава и убедеността на Брюксел, че банката не може да заработи.

Подчертава се също, че дори националното законодателство да поставя като допълнително условие за изплащането на гарантираните депозити отнемането на лиценза на банката, което засега не е факт, европейските директиви задължават държавата да следва по-кратките европейски срокове и изплащането да започне до дни. Наскоро БНБ съобщи, че ще удължи срока на надзора, който изтича на 21 септември, а това беше тълкувано като отлагане на изплащането на парите на вложителите и респективно като глътка въздух за държавата да осигури недостигащия ресурс.

Писмото допуска възможността гарантираните депозити да бъдат изплатени частично, ако "поради недостиг на финансови средства в банката или в схемата за гарантиране на влоговете компенсацията не може да се изплати изцяло". Това означава, че към изплащане на части от блокирани суми може да се пристъпи без да се изчаква евентуална актуализация на бюджета. Българският фонд за гарантиране на влоговете разполага с 2.1 млрд. лв. БНБ все още не е съобщила официално каква е общата сума на гарантираните депозити в КТБ, но в публикация на "Капитал" се споменава сумата около 3.6 млрд. лв.

В писмото също така се подчертава, че Европейската комисия също може да предприеме мерки за осигуряване на прилагането на правото на ЕС - формулировка, зад която експерти, цитирани от кореспондента на БНТ в Брюксел, разчитат предупреждение за евентуална наказателна процедура.

"Тъй като България възнамерява да се присъедини към банковия съюз, разрешаването на тази ситуация при пълно спазване на принципите и правилата, които са в неговата основа, придобива още по-голямо значение", се подчертава в посланието.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини