Парламентът се събира извънредно за двата бюджета

Парламентът ще обсъди и гласува на извънредно заседание от 14.00 часа актуализациите на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК.
Народните представители ще разгледат и предложения от ГЕРБ проект за решение за даване съгласие служебното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, ЕС и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции, при условия на последваща ратификация от Народното събрание.

Ако не се ревизира бюджетът, държавата ще бъде съзнателно спъната и дестабилизирана, въпреки обещанието на партиите, че ще търсят по-високо ниво на стабилност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след политическите консултации на 1 август.

На срещата партиите не постигнаха съгласие. Ще гласуваме бюджета на Орешарски и Чобанов, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обеща и да изпрати колкото депутати трябват за бюджета на НЗОК. ДПС подкрепят и двете актуализации, БСП - само за допълнителните 225 млн. лева за НЗОК.
Борисов на няколко пъти променяше позицията си.

"Виждам опит да се "вържат" нарочно ръцете на служебното правителство и да му се прехвърли удобно нечий чужд грях", каза президентът и добави:

"Това не е моят бюджет, той е на министър-председателя Орешарски."

Днешното заседание се очаква да е последното за 42-рото Народно събрание. Президентът обяви, че на 5 август ще представи приоритетите на служебното правителство, а на 6-ти ще обяви състава му, ще разпусне Народното събрание и ще насрочи предсрочните избори (за 5 октомври).

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини