Водата, заляла град Мизия, започна да се оттича

 С половин метър е спаднало нивото на водата, заляла Мизия. Поне още 24 ч. са необходими, за да се оттече напълно. Спасителните екипи работиха цяла нощ.
Повече от 800 души бяха евакуирани вчера, след като градът беше залят от огромна приливна вълна. Официално е потвърдена една жертва на потопа - възрастен мъж. Все още се издирва жена на средна възраст.

Военни, пожарникари, полицаи и доброволци цяла нощ продължиха да търсят бедстващи, да помагат, да разчистват и отводняват. Сутринта стана ясно, че нивото на водата е спаднало с половин метър и е започнало оттичане. Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов посочи, че още днес екипите на ГДПБЗН започват усилена работа по изпомпване на водата от сгради в Бяла Слатина и Мизия. Ще бъдат изпратени повече от 50 помпи, които да подпомогнат дейността по места, съобщи БНР.

Водата, която заля град Мизия категорично не може да бъде само от дъждове, заяви за БНР кметът д-р Виолин Крушовенски. По думите му, приливната вълна със сигурност е дошла от преливането на язовир.
Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба, каза кметът.

Министърът на околната среда Станислас Атанасов обаче отрече да има аварирали или изпускани неконтролируемо язовири около град Мизия, съобщи Нова телевизия. По думите му язовирите се поддържат до едно санитарно ниво, под което не се свалят. Контролът е на собствениците на язовирите. В случая с Мизия и осемте язовира по поречието на река Скът са общинска собственост.

Според местните, причина за апокалипсиса са четири язовира - два в село Рогозен и водоемите в Нивяни и Ботево, които са прелели, пише "Стандарт".

"Удавиха ни заради шарани", викаха през сълзи оцелелите от потопа в Мизия. Според очевидци, във водата, заляла града плуват 17-килограмови шарани. "Какво по-голямо доказателство от това искате - водата не е от дъжд, а от язовири", категорични са хората.

Сравнително спокойна е била нощта в града, съобщи пред БНТ полк. Георги Гатев, началник отдел “Оперативни дейности” в ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”. Имало е пет обаждания, изведени са трима души. В болница е транспортирана родилка. От пожарната са разположили лодки на островчетата из Мизия, за да могат да реагират своевременно.

В 2/3 от града вече е възстановено електроснабдяването, съобщи bTV. Днес към спасителните екипи се очаква да се присъединят доброволци от БЧК и жители на съседни общини.
При нужда армията отново ще предостави хеликоптери.

Продължават да се оглеждат къщите, които са се срутили, за да се види какво се е случило и имало ли е хора в тях. Няма обаче сигнали за хора, които са в неизвестност и се издирват.

Евакуираните хора са настанени в специално оборудван център. Те ще могат да се завърнат в домовете си, след като се оттече цялата вода, почистят се улиците и се дезинфекцира.

Няколко пъти, преди наводнението, сме канили хората да напуснат къщите си, но много от тях отказаха да го направят. Ние нямаме инструмент да ги принудим, продължава д-р Крушовенски.

"Няма как да изясним в този ужас колко къщи са паднали - никой не е броил къщите. Те тепърва ще рухват. Ние гледахме да спасим хората. Някои от хората няма да имат къщи. Няма как да им осигурим жилища. Няма и как да живеят на палатки. Допускам да живеят във фургони, макар и временен вариант, но спасителен", разказва кметът на Мизия.

Установените щети от предишните наводнения са приблизително 500 милиона лева. Това е дало основание на нашата държава да поиска официално помощ от ЕК.
Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително, след оценката на щетите в Мизия и региона, каза за БНР главен комисар Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

През следващите 1-2 денонощия нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната ще се понижават или ще останат без съществени изменения, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини