”Южен поток” остава замразен, ще се създава енергиен борд

Служебното правителство ще инициира ключови реформи в енергетиката.
Кабинетът на Георги Близнашки ще инициира създаването на енергиен борд с участието на международни партньори и ще върне интегрирания подход в енергетиката, заяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на приоритетите и състава на служебното правителство.

За служебен министър на икономиката и енергетиката е назначен Васил Щонов.

Държавният глава отбеляза, че за големи енергийни проекти трябва да се търси широк политически и обществен консенсус и е необходимо работещо Народно събрание.

Ние сме за "Южен поток", но по европейските правила, каза Плевнелиев и допълни, че проектът ще остане замразен, докато ЕК даде "зелена" светлина за неговата реализация.

Президентът каза, че подкрепя всеки проект (всяка тръба), който диверсифицира доставките на газ, но съобразен с изискванията на ЕС.

"България е работила активно и в сферата на енергийната дипломация", отчете преди дни досегашният външен министър Кристиан Вигенин.

Той каза, че е попитал всяка една от държавите, през които ще минава "Южен поток" (шест от ЕС), и се е убедил, че той е важен за всяка една.
Вигенин обаче също бе категоричен, че руският газопровод не може да се реализира, ако не се спазват европейските правила.

Енергиен борд

В средата на месец май група икономисти около Института за пазарна икономика (ИПИ) се обединиха около идеята за създаване на енергиен борд - като обществен омбудсман в областта на енергетиката, който предоставя външен одит на това, което се случва в системата.

Идеята бе лансирана още през 2010 г. от президента Росен Плевнелиев, тогава регионален министър. През март тази година тя бе възродена от фирмите във ВЕИ сектора.

Кажете ми - този енергиен борд с какво е независим? Участници в него са електроразпределителните дружества и представители на ВЕИ сектора, каза в средата на май тогавашният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него "заповедта" за такъв енергиен борд идва от бизнесмена Иво Прокопиев и е предложена от Красен Станчев от ИПИ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини