10% по-малко първолаци, 600 на поправителна матура

Тази година по-малко първолаци ще влязат в училище

Близо 10% по-малко ще са първокласниците тази година в областта. Това прави около 170 по-малко. Децата, които за първа година ще тръгнат на училище, са малко над 1800. Те могат да се запишат в избраното от тях и родителите им училище до започване на учебната година.

Около 600 души пък ще се явят на поправката на държавните зрелостни изпити, които ще се проведат на 28 и 29 август. Кандидатите за поправителен по български език и литература са около 200, а по избираем предмет – около 400. Сред завършилите вече 12 клас ученици има и такива, които не за първи път ще се явят на поправка, но техния брой не е ясен, тъй като това не се посочва в заявлението.

Междувременно вече са обявени три свободни учителски места. Две от тях са за училището в Маджарово. В ОДЗ 15 „Слънце“ в кв. „Орфей“ в Хасково пък се търси детска учителка. Повече свободни места се очаква да бъдат обявени в края на август и началото на септември. Задължително те трябва бъдат заявени в Бюрото по труда и в Регионалния инспекторат.

Данните оповести началникът на РИО в Хасково Иван Панайотов. Днес той бе на работа, след като свърши отпускът му по болест. Негов заместник за около две седмици бе Иван Ванчев, който е шеф на отдел в образователния инспекторат. След завръщането на Панайотов Иван Ванчев си става на старата длъжност.

Старият нов началник се върна на работа, след като бе възстановен с решение на Върховния административен съд. Доскорошната шефка Мариела Златева пък бе освободена и няколко дни по-късно бе назначена временно за директор в гимназията по дървообработване и строителство на мястото на титуляра Александър Батимов, който е в болничен до другата седмица. Изненадващо обаче Златева остана начело на гимназията само за броени дни, тъй като излезе в отпуск до началото на следващата седмица. Все още не е ясно дали Златева ще обжалва заповедта за освобождаването й от РИО.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини