”Протестна мрежа”: Имало ли е разработки срещу протестиращи?

"Протестна мрежа" изпрати писмо до служебния премиер, в което настоя МВР и ДАНС да дадат информация имало ли е разработки срещу протестиращи след 14 юни 2013 г.
От организацията пишат до проф. Георги Близнашки, че от самото начало на протестите срещу кабинета "Орешарски" представители на изпълнителната и законодателна власт са правили изявления, че протестът, започнал след избирането на депутата от ДПС г-н Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е платен и направляван от задкулисни интереси.

От "Протестна мрежа" прилагат изявления на политици в медиите.

Пламен Орешарски:

„Имам достатъчно информация кой стои зад протестите и кампанията срещу правителството. Уверявам ви, че след години ще бъде интересно четиво.“, 18.07.2013 г.

На 25.08.2013 г. лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвини протестиращите, че „за участие в протестите са плащани по 40-50 лева на човек".

Мая Манолова от левицата:

„Вече няма български гражданин, който да не знае, че протестиращите са платени. Много хора спечелиха доста добри суми пари, в което няма лошо. Едни пари се преразпределят.“, 29.08.2013 г.

В интервю от 04.09.2013 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев пък заявява:

„Това е част от общия план да се стигне до нестабилност. Зад това стоят конкретни икономически и политически интереси, дайте да не се заблуждаваме за спонтанността на протеста. Спонтанността отшумя. Все по-голяма тежест в него придобиват организираният елемент и политическият интерес – на ГЕРБ за запазване на статуквото, и на старата нова десница – за възраждане и политическото влияние.“,

На 05.09.2013 г. и вътрешният министър Цветлин Йовчев казва:

„Промяната, която наблюдаваме в момента, е в профила на протестиращите, като виждаме хора, които в по-голямата си част са мотивирани по някакъв начин да участват в протеста, отколкото такива, които спонтанно участват.“,

От "Протестна мрежа" припомнят, че изтекоха опорни точки за управляващите, изпратени от член на кабинета на вътрешния министър, които съдържаха профилиране на участници в протестите.
Има основания да се смята, че на площада сред протестиращите е имало не само цивилни служители на МВР, което е допустимо, но и такива на ДАНС – контраразузнаването, смятат от организацията.

В 42-то Народно събрание имаше комисия, закрита за медии и граждани, занимаваща се с разследване на финансирането и организирането на протестите. След всяко нейно заседание управляващите заявяваха, че вече са наясно кой и как финансира протестите. Данните, предоставени на тази комисия от службите за сигурност, трябва да станат известни, пише още в писмото.

От "Протестна мрежа" настояват за информация имало ли е разработки, срещу кого и какви са резултатите от тях, както и прилагани ли са СРС, колко такива разрешения са били дадени и използвани ли са данни от СРС в досъдебни производста и съдебни дела. И питат още колко души са били разпитани, има ли повдигнати обвинения и какви и колко административни наказания са наложени на протестиращи.

"Не желаем да узнаем истината „след години“, както предлага Орешарски. Фактите трябва да станат публични сега. Неогласяването им би означавало, че безпрепятствено може да се води пропагандна кампания от представители на властта срещу правото на протест. Настояваме да се огласи разполагат ли службите за сигурност с данни за финансиране на протестите от неправителствени организации, престъпни групи и други структури – икономически и политически", завършва писмото.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини