Атентат срещу новия премиер на Ирак

Терорист-самоубиец се е взривил пред дома на новоназначения премиер на Ирак Хайдел ал Абади, съобщава Ройтерс.

Инцидентът е станал в столицата Багдад. От силите на реда уточниха, че терористът-самоубиец се е взривил пред КПП, разположено около дома на министър-председателя.

Няма информация за пострадали. Президентът на  Ирак Фуад Масум даде мандат на Хайдер ал Абади да сформира  новото иракско правителство. Фуад Масум пренебрегна досегашния премиер Нури ал Малики. Последният определи действията на президента като държавен преврат, а верни на него милиции заеха ключови места в Багдад.

На пресконференция в централата на ООН Бан Ки-мун отново приветства назначаването на Хайдер ал Абади за премиер на Ирак и го призова да състави правителство, приемливо за всички кръгове в иракското общество.

Генералният секретар на международната организация призова също всички политически партии да спазват конституцията на страната. "Изключително важно е иракските сили за сигурност да се въздържат от намеса в политическия процес в страната", предупреди той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова страните по света да направят нещо повече за иракските цивилни, които избягаха заради настъплението на ислямистки бойци в Ирак и потърсиха убежище в отдалечен планински район, предаде Ройтерс.

САЩ обявиха, че изпращат около стотина военни съветника в Ирак, а Великобритания, че засилва хуманитарната си мисия.

ЕС пък даде зелена светлина за оръжейни доставки за кюрдите.

Източник: http://www.livenews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини