Фицо плаща цената за всяването на омраза и разделение в обществото

На 21 януари 2022 г. Роберт Фицо нарече „организирана престъпна група“ журналистите, критикуващи корупцията по върховете и бездействието на прокуратурата, и призова да бъдат разследвани конкретни издания за „разрушаване на държавността“. Съвсем в духа на Виктор Орбан и пред регионални медии, които не могат или нямат рефлекса да му отговорят веднага, той допълни: „Напълно сериозно повдигам въпроса дали шепа журналисти, платени от чужбина, особено от Сорос, ще съсипят държавата ни."


Това стана четири години след като падна от власт, защото в страната наемен убиец застреля младия разследващ журналист Ян Куцияк и приятелката му и това изкара на протести десетки хиляди.
„Журналистите съвсем ясно помнят атмосферата на омраза, която Фицо създаде срещу тях като премиер. (...) Председателят на партия „Смер“ не си е взел поука и продължава да ни превръща в ходещи мишени само за да защити себе си и приятелите си от правосъдието“, коментира тогава Марек Вагович от Aktuality.sk, едно от нападнатите издания и мястото, където работеше Куцияк.

Миналия септември Фицо каза, че „повече не мога да ги понасям [журналистите], а на този ще му избия зъбите“. Причината е, че Матей Пржибелски от Aktuality.sk попита защо водещият за предстоящите избори кандидат за премиер е участвал в интервю на живеещият във Великобритания словашки ютюбър, който е с три международни заповеди за арест заради екстремизъм и онлайн тормоз и заплахи.

Съпартийците на Фицо и крайнодесните му коалиционни партньори повтарят и размножават говоренето с омраза и заплахи срещу медии и политически опоненти от проевропейските среди. Само че, по всичко изглежда, ударът срещу премиера дойде от точно противоположна посока.

В сряда Фицо бе прострелян от упор от 71-годишен пенсиониран охранител със законно притежаван пистолет и, както сочат първи опити за описване на профила му, с радикални десни националистически разбирания и расистки и антисемитски призиви. Чешкият журналист Томаш Дворжак показа негова снимка от 2016 г. на страницата във „Фейсбук“ на военизираната организация „Словашки бранници“, която никога не е регистрирана, а от 2022 г. се саморазпусна.

Снимката от 2016 г. със заподозрения атентатор на страницата на „Словашки бранници"

Към снимката Юрай Цинтула („поет, писател, колумнист“) е написал защо харесва и декларира подкрепата си за бранниците: „безкористен ентусиазъм - те сами купуват оръжие и оборудване със собствени средства; в свободното си време усвояват тактика и стратегия“. И още: „Стотици хиляди мигранти идват в Европа (...) Словашките наборници не се готвят за бой, а за отбрана. Когато някой ви каже, че се готви за война, не му вярвайте. Тяхната основна задача е да защитават жителите, страната, традицията, културата - те са патриоти."

Друг разследващ журналист - унгарецът Саболч Пани, нарече организацията проруска и посочи, че „техният лидер е обучаван от руснаци от Спецназ“. Той показва и друга снимка на Цинтула от страницата на бранниците, до която е написал - отново по времето на правителството на Фицо - че „егократичните държави тласкат народите към война, пренареждат силите, манипулират, замъгляват, купуват и продават оръжия“, поради което на подобни структури трябвало да се даде доверие, защото държавата не може да защити всички, а те действат независимо от нея.

Три години по-късно изданието VSquare на няколко разследващи групи от Централна Европа, разказа кои са всъщност паравоенните „Словашки бранници“. От самото начало са тясно свързани със „Словашко възрожденско движение“ (Slovenské Hnutie Obrody) - основана през 2004 г. група, която е определяна като националистическа с неприкрити профашистки симпатии, панславистки идеи и призиви Словакия да напусне евроатлантическите структури. Лидерът ѝ Роберт Швец регистрира през 2019 г. едноименна партия, която оглави.

Когато Aktuality.sk описа, че „Словашки бранници“ носят маскировъчни униформи и черни ризи, а гербът им копира емблемата на Хителрюгенд, организацията се дистанцира от всякакъв нацизъм и фашизъм.


Моментът на стрелбата, заснет от телевизионен екип

 


Лидерът на бранниците Петер Швръчек е бил на триседмичен тренировъчен лагер в Русия на националистическата руска организация „Народный собор“ под инструкторите на командоси. След завръщането му има разцепление в структурите и завой на „Словашки бранници“ към проруски позиции. Поддържат ги Ян Чарногурски (лидер на Словашко-руското общество) и Йозеф Хамбалек, ръководител на „Нощни вълци - Европа“.

Започват да обучават деца в района на Нитра да боравят с оръжие, гранати, да оказват първа помощ, да ги учат на история на славянските държави... докато не се намесва министерството на образованието с нареждане директорите на училища да не повтарят повече това събитие.

Друго министерство - това на отбраната, е принудено да се намеси със забрана военни да членуват в паравоенната структура, след като се оказва, че симпатизиращи на Русия от армията се записват за бранници и дори един от тях, Михал Фелинг, се издига до втори в командването.


Задържаният заподозрян извършител на нападението

Сега проправителствени медии хвърлят цялата вина върху опозицията, наричат Юрай Цинтула „психически нестабилен“ и подхвърлят, че ситуацията може да ескалира до още покушения и опит за държавен преврат

„Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу премиера е потвърждение за това“, каза снощи словашкият министър на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок на първия брифинг, след като Роберт Фицо бе прострелян.

„Искам да призова обществото, журналистите и всички политици да спрат да насаждат омраза“, спрете да подкрепяте в социалните мрежи „безпрецедентния отвратителен акт“, защото „няма да остане ненаказано нито едно от действията, подстрекаващи към ненавист“. Няма значение дали хора от опозицията или от управляващите трупат омраза в социалните мрежи, допълни той. Журналистите да успокоят ситуацията, повтори още веднъж Ещок.


Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок

След което върна напрежението с твърдението, че според него нападателят е стрелял с ясна политическа мотивация. Той обяви засилена охрана на водещите официални лица и няколко медии, както и въвеждане на специален режим за сигурност в парламента и за депутатите.


Премиерът с част от министрите след изнесеното в провинцията заседание на правителството

 

В какъв контекст се случи покушението?

„Фицо винаги следи проучвания на общественото мнение, разбира какво се случва“ в обществото, каза социологът Михал Васечка от Института за политика в Братислава, цитиран от „Ройтерс“. И знае как да използва настроенията в своя полза.

Ето каква картина описа например проучването GLOBESEC за това как в Централна и Източна Европа мислят за страната си и съюзите, в които участва. В началото на 2024 г. то показа за Словакия, че е с едно от най-ниските нива на подкрепа за ЕС и НАТО, особено след масирана проруска кампания за дезинформация в навечерието на парламентарните избори през есента, спечелени от Фицо.

  •     38% са доволни от това как се развива демокрацията в Словакия и толкова имат доверие на правителството си
  •     36% вярват, че тоталитарна система без нормални избори е по-добра за Словакия от демокрацията
  •     52% от анкетираните вярват, че работата на НПО е важно за функциониране на демократичното общество. Обратно, 38% от респондентите вярват, че НПО са чужди агенти, - наратив, често използван от политици за изобразяване НПО-тата като врагове на държавата
  •     44% посочват „западния начин на живот“ и либералната демокрация като заплаха за традициите и националната идентичност на Словакия.
  •     50% от анкетираните в Словакия се доверява на мейнстрийм медиите и 73% считат техните медии са относително или напълно свободни - най-високи показатели в региона. Парадоксално, това може да бъде повлияно от нарастващата легитимация на канали за дезинформация от ключови правителствени фигури,
  •     което може да е допринесло потребителите да вярват на местата за дезинформация, като критерий, че техните медии са „най-после“ свободни. (министърът на културата Мартина Шимковичова например водеше интернет шоу за „алтернативни“ гледни точки, граничещи с конспиративни теории)
  •     29% от словаците смятат, че ЕС застрашава техните ценности и идентичност, а 21% биха гласували за напускане на съюза, ако има такъв вот.
  •     24% от словаците искат страната им да напусне НАТО и още 7% се колебаят по въпроса, което, според авторите на доклада, е знак, че словаците са податливи на манипулации.
  •     27% смятат, че Русия трябва да е стратегическият партньор на Словакия, докато за 41% САЩ са заплаха.
  •     Душан Ондрушек, психолог и медиатор, коментира за изданието „Денник“, че е безотговорно политици от „Смер“ и партньорите им от Словашката народна партия да обвиняват опозицията и да декларират, че „започна политическата война“. Вместо това е трябвало да се появят заедно политиците от различни партии, да се обявят против насилието и да успокоят гражданите. „Но това изисква зрялост, а още не виждам такава в словашкото политическо пространство“, допълни Ондрушек.


Вицепремиерът Роберт Калиняк, който при убийството на Ян Куцияк подаде оставка като вътрешен министър

Томаш Дворжак прогнозира снощи какво е вероятно да се случи в следващите часове:

  •     „Първо пред камерите ще излязат момчетата, които са изградили цялото си политическо съществуване върху постоянно провокиране на агресия в обществото, на площада са скандирали, че президентът Зузана Чапутова е „американска курва“, ще обвиняват всички либерали и свободната преса за атентата и след това обявяване на „политическа война“ на критиците си.
  •     После идва традиционната руска дезинформационна машина, която ще започне да прокарва, че извършителят е бил „либерал“ или дори гей (вероятно защото е имал Литературен клуб „Дъга“, или не знам), която безкритично ще бъде подхваната от някои чужди издания, а после ще се върви направо към класическата „алтернативна истина“, че може би е бил украинец.
  •     Накрая някой публикува видео от „разпит“ на извършителя, което не е от разпит, а просто кадри на заподозрян с белезници, мърморещ на земята някъде в коридора на полицейско управление, който казва, че е застрелял Фицо, защото Фицо бил заплаха за обществените медии. Няма да знаем какво каза след това, хората, снимащи с мобилния телефон, искаха да чуем главно това."

Спасителен екип откарва премиера с носилка към болницата в Банска Бистрица

В портрет на Фицо в „Гардиън“ се казва, че той „е типичен представител на новата вълна националистически-популистки политици, които се появиха през последното десетилетие, яхвайки вълната на негодувание, генерирано сред десетки милиони европейци от разочарованията на XXI век“. Цитиран е и Милан Нич, старши научен сътрудник в Германския съвет за външни отношения, който малко преди миналогодишните избори каза: „Той заимства от [Доналд] Тръмп и ще направи и каже всичко нужно, вземайки отдясно и отляво. Той много умело се позиционира като „противник на системата“. Неговият основен интерес сега е да разруши съдебните действия [срещу него]... Той се измъква, като печели."

„За пръв път в нашата 31-годишна история на демократична суверенна република някой реши да изрази политическото си мнение не на избори, а с оръжие на улицата“, написа вътрешният министър Матуш Шутай Ещок.

В същото време Ивана Котасова нарече в коментар за CNN премиера лидер, който сее разделение в една разделена страна. Тя припомни, че с правосъдната си реформа, закриваща специализирана прокуратура за корупция по високите етажи, под въпрос са разследвания на случаи, включващи хора, свързани с Фицо и неговата партия. Въпросната прокуратура трябва да довърши казуса с убийството на Ян Куцияк, който още не е приключил с осъдителна присъда.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини