С водосвет и песни бе открит литературния маратон "Доброслов"

Днес, както писахме по рано, започна литературния маратон "Доброслов", той бе открит с водосвет отслужен в църквата „Св. Иван Рилски” на димитровградското село Добрич. Тази година се провежда за 8ми път, а в конкурсите участват около 30 поети от цялата страна.
Поетичния маратон откри кметът на общината Иво Димов, който посрещна с „Добре дошли” гостите и им пожела успешен и ползотворен литературен празник. В село Добрич има особено очарование, особено в празничните за него дни и се надявам днес вие да го усетите и отнесете със себе си добри спомени и вдъхновения, каза той. Като подчерта, че основна заслуга за това „Доброслов” да се превърне в традиция, има кметът на селото Марин Маринов. Той бе дарен от известния български фолклорист Крум Георгиев с почетен плакет от фестивала „По стъпките на Богородица” в Старозагорски минерални бани. Призът е за фолклорния състав на читалището-домакин на „Доброслов”- „Пробуда”, който се представи и днес на сцената с 3 автентични песни. Да поддържат тази група, защото тя е бисер в съкровищницата на българската национална култура, поръча академик Георгиев на двамата кметове.
В състава на журито са още Петър Хаджинаков от ПУ „Паисий Хилендарски” и поетът от Димитровград Кръстю Кръстев. Конкурсите са за млад поет, стихове за Тракия и стихове за село Добрич.Осмият национален литературен празник „Доброслов” по програма започна в 10 ч., като сборният пункт бе в центъра на село Добрич. Поетичните четения ще продължат до 16- 16.30 ч. По изричното желание на авторите те са в салона на читалището, а не край манастира, тъй като залата осигурявала по-добра акустика. Победителите в конкурсите тази година ще бъдат обявени в 16.30 ч. Тогава ще бъде и официалното връчване на наградите. Организатори са община Димитровград, кметството на село Добрич и читалище „Пробуда” там.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини