От април до юни: харчили сме най-много за храна

Най-много от приходите си през второто тримесечие на годината сме дали за храна и напитки, сочи текущото проучване на Националния статистически институт.

Така, като най-съществено перо, от бюджета си българските домакинства са похарчили за софрата средно на човек по 355 лв. От тях разходите за алкохолни напитки и цигари са средно 44 лв. на лице от домакинството.

През отчетния период сме консумирали по-малко тестени изделия и хляб, като сравнението е на базата на данните от същото време на миналата година. От близо 3 кг. на 2 кг. е хпаднала консумацията на зеленчуци. Българинът е хапвал и по-малко и кисело, прясно мляко, както и картофи през тази година.

Според статистиката, сумата е на базата на общ доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на тази година от 1 160 лева.

Основен източник на доход на домакинствата както за предходните, таки и за този период продължава да бъде работната заплата. Всъщност тя е 55.2% от общия доход. Доходите от работна заплата през второто тримесечие на 2014 г. средно на лице от домакинството са 640 лв, което е с 1.1% повече спрямо същото тримесечие на миналата година, засича статистиката.

Разходите за дома-вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане, който сме направили през последното тримесечие са 153 лв. Сравнено със същите разходи за същия период на миналата година, се отчита понижение. За април-юни 2013 г. те са 171 лева.

Разходите за здравеопазване са 121 лв. средно на лице от домакинство през изминалото тримесечие, като относителният им дял представлява 4.9% от общия разход и остава непроменен спрямо същото тримесечие на миналата година.

За облекло и обувки харчовете са средно на човек за трите месеца по 35 лева.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини