Хасковлия превежда най-големия образователен портал в света

Екип от около 50 преводачи-доброволци превеждат най-големия онлайн образователен портал в света Khan Akademy на български.

Координатор на групата  е хасковлията Иван Господинов.

Преводът от английски на български всъщност е започнал именно по идея и с ентусиазма на 22-годишният философ от университета в Лайпциг.

Повод за това става тривиално събитие. Преди три години, докато е в Германия, на Иван му хрумва идеята да преведе онлайн уроците на родния си език, докато влизал в платформата, за да си припомни математиката. Прави връзка с екипа на портала и така стартира инициативата. Става и първият преводач-доброволец на български.

В момента координира работата на всички 400 записали се доброволци у нас, като най-активни са 50 души. Няма задължителен регламент, нито пък определено време, което преводачите трябва да отделят, разказва инициаторът. Самият Иван отделя около 2 часа всеки ден за доброволческия труд.

Сайтът е създаден преди повече от 10 години. Първоначално преводите са били на 10-те най-популярни езика, но заради големия интерес, сега вече се правят преводи на 120 езика. В платформата има над 6000 вида уроци в различни науки - от математика, музика и история, през предприемачество, до медицина, история на изкуството и програмиране.

Освен че са визуализирани, уроците са и озвучени. Те са насочени предимно към учениците, като за по-малките са направени под формата на игра. Освен видео уроците, има и софтуер за упражнения. Той е разработен така, че да следи индивидуално нивото, което е достигнал учещия и след това му задава упражнения, съобразени с него. Най-добрите постижения биват възнаграждавани със значки и други графични поощрителни символи. В платформата има и уроци за преподавателите. Тя може да се използва в реално време за обучение и на цял клас. Освен това родителите могат да задават домашни на децата си, а после да проследят как са се справили.

Българския екип е на пето място в света по напредък в превода на субтитрите. Освен надписите, уроците вече и се дублират на български.

Дублираните уроци вече са около 200.

Доброволческата работа може да продължи, образно казано, през целия живот, тъй като в платформата непрекъснато влизат нови и нови уроци.

От създаването на американския онлайн образователен сайт досега уроци чрез него са вземали около 30 000 българи. Те са решили полови милион упражнения в платформата.

Иван Господинов се надява, че първата онлайн версия на българския сайт на Khan Akademy да излезе до края на септември.

Мая Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ar
    ARKADASLAR
    0 0
    19:23, 6 сеп 2014
    Ge boraim.oooooo arkaslar,nasalsyn ba,bu aksan iapadzas .....
  • 2
    Лю
    любопитен
    0 0
    15:14, 7 сеп 2014
    Защо няма дадена връзка към този портал????
Последни новини