Раздадоха 20 казана пилаф на мевлид в „Карапънар”

Традиционен мевлид за здраве и берекет събра над 1 500 мюсюлмани и християни в местността „Карапънар" край ардинското село Правдолюб. Духовници, водени от районните мюфтии на Кърджали, Пловдив и Крумовград - Бейхан Мехмед, Ерсин Ахмед и Насуф Насуф, прочетоха айети от Корана. Към тях се включиха още зам.-районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб, имамите на джамиите в Ардино, Кърджали, Пловдив и Жинзифово – Бекир Мехмед, Реджаи Йълдъз, Нешат Ташкан и Ерсой Аптиев.

Организатори на религиозния обред бяха община Ардино и джамийското настоятелство в града. Бяха раздадени 20 казана пилаф с месо, приготвено от майстор-готвачите Фехим Халилов от Ленище, Мурад Бекир от Ардино и Сами Мустафа от Гърбище.

Продуктите бяха дарени от местни бизнесмени и физически лица. Част от храната бе изпратена и за участниците в 12-ия международен турнир по тенис на маса в памет на незабравимия състезател и треньор Дургут Адемов – Джофи, който се проведе същия ден в Ардино, на работещите във всички местни текстилни фирми, болницата и потребителите на Защитеното жилище.

На мевлида присъства цялото общинско ръководство на Ардино начело с кмета Ресми Мурад. Тук бяха още почетният гражданин на общината и председател на земляческото сдружение за културно сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса Ахмет Кахраман, съветникът от побратимената община от Турция Нилюфер Наджи Кале.

Кметът Ресми Мурад и председателят на джамийското настоятелство в града Зеки Аптикадир благодарят на спонсорите за подкрепата.

Семейство Тодор и Зоя Тодорови от Ямбол за пръв път присъстват на мевлида. „Много хубаво мероприятие. Събират се приятели, близки, роднини. Дойдохме тук с поканата на нашия семеен приятел от Млечино Юстюнгел Хекимсой”, споделиха те.

„Всяка година идвам на традиционния мевлид в „Карапинар”, за да дам пример на моите синове, дъщери и внуци. Те трябва да знаят мюсюлманските традиции и откъде тръгват корените им”, казва 82-годишната Хорие Генчоглу е от Бурса.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини