БНБ напълно бездейства по КТБ, категоричен омбудсманът

Българска народна банка (БНБ) е в състояние на пълно бездействие по казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви по TV7 националният омбудсман Константин Пенчев.  Според него има два варианта за тази позиция на БНБ - или пълна некомпетентност или умишлено поведение. 

"Уви, не вървим на никъде по казуса КТБ. БНБ отново обяснява, че няма какво да се направи. Това не е вярно. Продължавам да твърдя, че казусът с КТБ вече трябва да има решение", категоричен бе той. 

Омбудсманът обясни и вариантите по казуса. По думите му или БНБ казва тази банка не може да плаща и е задължена да й вземе лиценза, или тя е под особен надзор, но това не означава, че една банка трябва да е заключена шест месеца. 

"Някои операции трябваше да са разрешени", добави Пенчев. 

"БНБ просто не желае да поеме най-елементарна отговорност. БНБ е в състояние на пълно бездействие. Не прави нищо и не мога да си обясня защо", каза още той. 

В петък от БНБ излязоха със съобщение за КТБ. Към настоящия момент КТБ и ТБ Виктория продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства, необходими за изплащане на задълженията към депозантите и другите кредитори, които са съответно в размер на около 6.3 млрд. лева за КТБ и 284 млн. лева за ТБ Виктория, обявиха от БНБ. Според народната банка "не са налице условия за излизане от процедурата на специален надзор"

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини