Хасковски зенитки ще свалят Батмани край Шабла

Сваляч на Батмани от времето на Варшавския договор

Два зенитно артилерийски разчета от хасковското поделение 52 740 ще свалят врагове над Черно Море в района на Шабла от утре. За операцията по изтребването на Батманите/ игра на думи с почти съзвучния комиксов герой и английското Bad Man / лош човек/, са мобилизирани хората на кап. Лозко Лозев от зенитния взвод към пехотния батальон на Кенана. По рано там имаше цял зенитен дивизион, но преди две години го съкратиха само до взвод, вероятно защото англосаксонските супер герои вече не са ни врагове.

По останалите такива ще се стреля със ракетната система Стрела 2 М, като по време на ученията ще бъдат извършени над 100 пуска на „стрели“. Учението ще бъде наблюдавано и ръководено от един куп генерали от въздушните и сухопътните, и адмирали от военноморските ни сили. По традиция на ученията ще се поканят и чуждестранните военни аташета. По време на пукотевицата на 26-ти и 27-ми август, временно опасни за въздухоплаването ще са зоните до 5000 м. височина, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата акватория в териториалното море, предупреждават от Министерството на отбраната.

Предупрежденията следва да се приемат сериозно от чайки, гларуси или летовници- парашутисти, но едва ли ще стреснат истинските Батмани. Те могат да се чувстват в пълна безопасност дори и ако са седнали на самолети от 70-те и 80-те години. Причината е, че дори тогавашните звезди на бойната авиация Еф - 16 и Миг -29 са далеч по бързи от максималната скорост, която развива ракетата на Стрела 2 М. Произведеното през 1967-ма година оръжие праща "стрелите" с иначе внушителните 1500 км/ч, но пък Еф 16 лети с 2410 км/ч, а Миг 29-с 2450 км/ч. Литналия през 2007-ма година Миг 35 цепи въздуха с 2600 км/час, горе долу колкото и много хваления Еф 22 „Раптор“. Тези самолети не просто биха избягали на ракетата, а могат да я изпреварят даже след пуска. Отделно, че Стрелите се вдигат максимум до 2000 метра височина и спрямо съвременните изтребители биха били ефективни, колкото плюнка срещу танк. Така че надеждата ни е, бъдещите БаДман-и да са от миналия век, ако може от първата половина.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини