В Момчилградско събират безплатно умрелите животни от „син език“

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф посети най-засегнатите села, в които има регистрирани случаи на болестта „син език“ по животните. Стопаните изразиха своите опасения от нови зарази, тъй като мъртвите животни се държат с дни в оборите до пристигането на кола на екарисаж.

По разпореждане на Акиф Акиф е осигурен безплатен транспорт за събирането и извозването на умрели от „син език“ животни на територията на общината до сборния пункт в Момчилград. Оттам труповете се предават на екарисажна кола, която пристига три пъти седмично – понеделник, сряда и петък.

Градоначалникът увери, че кметовете на засегнатите села ще окажат максимално съдействие на стопаните и ветеринарните лекари при прилагане на мерки за ограничаване на болестта.

Засега единствените мерки срещу болестта са принудително умъртвяване на доказано болните животни и дезинфекцията на фермите и оборите. Апелът на местната епизоотична комисия към стопаните на заразените животни е незабавно да се обърнат към ветеринарни специалисти. Огнища на болестта „син език“ са регистрирани почти във всички населени места на община Момчилград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини