Обама: Записите с екзекуции няма да ни стреснат

Барак Обама заяви, че САЩ няма да се уплашат от "Ислямска държава" след обезглавяването на втори американски журналист и ще изградят коалиция, за да ги унищожат
Американският президент обаче не посочи конкретен времеви срок, в който може да вземе решение за стратегия за действия срещу "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ще отнеме време да ги отблъснем", призна той на пресконференция в Естония.

Преди това САЩ заявиха, че са установили автентичността на видеозаписа, показващ обезглавяването на репортера Стивън Сотлоф, две седмици след като журналистът Джеймс Фоули беше убит по подобен начин.
Сотлоф е имал и израелско гражданство.
Във видеото ИД отправя предупреждение към правителствата да се оттеглят от пагубния съюз с Америка срещу тях.

Обама обеща, че САЩ няма да забравят "ужасното престъпление срещу тези двама прекрасни млади мъже".

Той каза, че ще продължи да се бори срещу заплахата, която представлява групировката.

"Нашата цел е да направим така, че ИД да престане да бъде заплаха за региона. Ние можем да постигнем това. То ще отнеме известно време и известни усилия", каза Обама.

САЩ продължават да нанасят въздушни удари по позиции на джихадистката групировка в Ирак.

При серия американски атаки тази нощ бяха унищожени 16 бойни машини на ислямистите. Бомбардировката е била срещу цели в района на най-големия язовир в страната, разположен недалеч от град Мосул.

Обама съобщи вече, че ще изпрати още 350 военни за охрана на американското посолство и дипломатически персонал в Ирак. Така общият брой на американските военни в страната ще достигне 820 души. От Белия дом уверяват, че тези сили няма да участват във военни действия.

Във видеото на ИД със Стивън Сотлоф се показва втори пленник, идентифициран като британеца Дейвид Хейнс, а ислямистът се обръща към американския президент: "Животът на този гражданин, Обама, зависи от следващото ти решение".

Британското правителство потвърди снощи, че знае, че ИД държи британски заложник. Говорител на Джеймс Камерън заяви, че премиерът знае от месеци за ситуацията, но досега нищо не е било обявявано публично. Освен това семейството на британския заложник е пожелало неговото име да не бъде разпростванявано от медиите, предаде БНР.

Великобритания досега избягва да вземе участие във въздушните удари срещу ИД, но политическите наблюдатели отбелязват, че все повече гласове се надигат за военна намеса.

Камерън председателства днес заседание на правителствения кризисен комитет "Кобра".

Непосредствено след срещата министърът на външните работи Филип Хамънд заяви, че Лондон ще разгледа внимателно всички възможности, за да защити британския заложник.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини