Бизоните в столичния зоопарк отровени умишлено?

Възможно е бизоните в столичния зоопарк да са отровени умишлено. Първо умря мъжкият, а вчера поставената на системи женска също е починала. Шефът е отстранен.
В червата на умрелите животни са открити токсини, като вътрешните им органи са поразени, съобщи "24 часа", като се позова на Агенцията по безопасност на храните.

В края на август в столичната зоологическа градина за 2 дни умряха як, камила и 3 гаура. След тях почина и бебе козирог. Последваха и бизоните.

Работната диагноза за умрелите животни в зоопарка е ентеротоксемия, съобщава от БАБХ. Все още обаче продължават изследванията за установяване на причинителя за отравянето. Възможно е да са гъбички във фуража, развили се от високата влага, но тогава след първата вълна поразени животни и смяната на храната им не би следвало да се появяват нови случаи.

Зам.-шефът на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов обаче заяви, че не се изключва и умишлено слагане на отрова в храната на животните.

"100% е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите. Липсва достатъчно информация по случая, но ситуацията насочва към вътрешна диверсия - от човек, който да е отровил животните с цел например отстраняване на директора на зоопарка Иван Иванов", коментира Каменов.

Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк. Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар.

Очакват се резултатите от аутопсиите на починалите животни, които ще покажат какви са причините за смъртта им.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини