Путин предупредил Украйна да не прилага споразумението с ЕС

Русия ще отреже достъпа на Украйна до руските пазари, ако Киев приложи дори част от споразумението за асоцииране с ЕС, предупреждава в писмо Владимир Путин.
Писмото на руския президент е адресирано до украинския президент Петро Порошенко и в него Путин заплашва, че дори промяна в националното законодателство на Украйна с цел прилагане на споразумението ще доведе до незабавна реакция от Москва, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние все още смятаме, че само системни поправки в споразумението, които отчитат целия спектър от рискове за руско-украинските икономически връзки и за цялата руска икономика, ще позволят да се задържи съществуващото търговско и икономическо сътрудничество между Руската федерация и Украйна", пише Путин в писмото с дата 17 септември.

На 16 септември Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС беше едновременно ратифицирано от Европейския парламент и Върховната рада.

Руският президент не навлиза в подробности относно евентуалните ответни мерки, но миналата седмица (на 19 септември) премиерът Дмитрий Медведев подписа заповед за въвеждане на мита върху внасяните украински стоки.
Митническите тарифи няма да влязат в сила незабавно.

Значително увеличаване на митата би означавало загуби от 3 милиарда евро годишно за бизнеса в Украйна, която изнася главно стомана, въглища, химикали и зърно за Русия, предава Ройтерс.

Като отстъпка пред Русия ЕС отложи прилагането на търговската част от споразумение до края на декември 2015 г. Брюксел се надява, че тази отсрочка ще му позволи да успокои опасенията на Москва. Путин иска обаче тристранни преговори за договаряне на поправки към споразумението на ЕС с Киев, което според него ще навреди на руската икономика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини