Пентагонът: Борбата с джихада ще продължи години

Борбата срещу „Ислямска държава” ще отнеме години, нейните бойци се адаптират бързо. 12 000 чужденци се сражават за джихада в Ирак и Сирия.
Джихадистката групировка "Ислямска държава" няма да бъде елиминирана „в рамките на дни или месеци”, борбата срещу нея ще продължи с години, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби пред BBC, предаде "Фокус". Въпреки ударите на коалицията бойците на ИД се адаптират бързо към промени, каза още говорителят.

„Това изиска сериозни усилия от страна на всички, които участват в коалицията. Ние смятаме, че тук говорим за години”, каза Кърби.

Нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия бяха нанесени тази нощ от военновъздушните сили на международната коалиция, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Цел са били околностите на един от най-големите сирийски градове Алепо.

Чужденци на страната на джихада

Около 12 000 чужденци от най-малко 74 страни са пътували в Сирия и Ирак, за да се сражават там на страната на екстремистки групировки. Броят на европейските граждани, заминали да се бият в Ирак и Сирия на страната на джихадистите, се е увеличил и е достигнал около 3000 души, като през юли е бил 2000, съобщи координаторът на ЕС по въпросите на тероризма Жил де Кирхов, цитиран от Франс прес и БТА.

Повечето от европейските джихадисти са от Франция, Великобритания, Германия, Белгия, Холандия, Швеция и Дания, но има също от Испания, Италия, Ирландия и Австрия, посочи Де Кирхов.

Разузнавателни данни на ЦРУ от средата на септември показват, че "Ислямска държава" може да разполага с между 20 000 и 31 500 бойци в Ирак и Сирия.
Според ЦРУ тази оценка отразява по-усилено набиране на членове от екстремистката групировка от юни след постигнатите от нея успехи на бойното поле и провъзгласяването на халифат. Тогава се е смятало че бойците са около 20 000.

Черен списък на ООН

Комитетът по санкциите към Съвета за сигурност на ООН включи в черния си списък над 10 чужди екстремисти или ръководители на кампании за набиране на средства и вербуване на бойци за бунтовнически групировки в Сирия, Ирак, Афганистан, Тунис и Йемен, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

В черния списък беше включен Абд ал Рахман Мухамад Мустафа ал Кадули, иракчанин, който е високопоставен член на групировката "Ислямска държава" в Сирия и който преди това е бил заместник на лидера на Ал Кайда в Ирак Абу Мусаб аз Заркауи.

В черния списък попада и норвежецът Андерш Камерун Остенсвиг Дале, описван като член на Ал Кайда на Арабския полуостров, който е пътувал няколко пъти до Йемен, за да се обучава в направата на самоделни взривни устройства, коли бомби и колани с експлозиви.

В списъка попада и Шафи Султан Мохамад ал Аджми, гражданин на Кувейт, водещ активна кампания по събиране на средства за сирийската групировка "Фронт ан Нусра".

Обиски в Германия

Германската полиция е обискирала вчера джамия, жилища на мюсюлмани и ислямски център в няколко населени места по подозрение във връзки с джихадисти в Сирия, предаде Ройтерс.

Заподозрените, принадлежащи към ултраконсервативното салафистко течение, са на възраст между 23 и 36 години и полицията смята, че са планирани нападение. Няма извършени арести.

"Няма да седим със скръстени ръце и да наблюдаваме как терористите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия получават подкрепа от Германия", заяви на пресконференция вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман.

Повече от 400 германски граждани са заминали за Сирия, за да се присъединят към ИД.

Арести във Франция

Трима предполагаеми джихадисти са задържани под стража във Франция, при връщането им от Сирия, съобщи Франс прес, позовавайки се на френското вътрешно министерство.

Тримата мъже бяха арестувани в края на август в Турция, след което бяха предадени на френските власти. При пристигането им на френска територия, на парижкото летище Орли, те са били поставени под стража от разузнавателните служби.

Един от задържаните е бил арестуван и през 2007 г., отново във връзка с тероризъм. Друг от тях се оказва съпруг на Суад Мера - по-голямата сестра на Мохамед Мера от Тулуза, който беше застрелян през март 2012 г. от полицията , след като уби седем души в името на джихада, включително няколко деца от еврейско училище в града.

Суад Мера е стигнала до Сирия през Испания и Турция, съобщи през юни министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, като уточни, че при евентуалното й връщане във Франция тя ще бъде арестувана.

Десетки арестувани в Азербайджан

Двадесет и шест души бяха арестувани в Азербайджан по подозрения, че са се сражавали в редиците на "Ислямска държава" и на други групировки в Сирия, предаде Франс прес.

Всички задържани са граждани на Азербайджан. Те са обвинени, че са били замесени в дейностите на незаконни въоръжени групировки на сирийска територия в периода 2013 г.-2014 г., в това число и ИД. Някои от заподозрените са свързани и с въоръжени групировки в Пакистан.

Световни усилия срещу джихада

В момент, в който САЩ и пет близкоизточни страни нанасят удари по джихадистки позиции в Сирия американският президент Барак Обама ще председателства днес специално заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което ще се приеме резолюция за мерки срещу чужденците, сражаващи се на страната на екстремистите в близкоизточни конфликти.

Проектът на резолюцията, който ще бъде одобрен на днешното заседание цели да попречи на набирането, организирането, транспортирането, подготовката и екипирането на хора, които да подготвят и извършват екстремистки атаки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини