Министър Ненков: Няма причина за паника за ебола

Министър Мирослав Ненков заяви, че заразата с ебола е далеч от страната ни, но здравните служби за в готовност за реакция, ако се наложи.
Пред Нова телевизия министърът на здравеопазването изтъкна, че основният проблем пред справянето с болестта в момента е липсата на ваксина.

В петък проф. Тодор Кантарджиев - директор на Центъра по заразни и паразитни болести, заяви, че у нас се чака сертифицирана носилка за Ебола, въпреки че нямаме нужда от такава.

"В инфекциозната клиника на Военна болница и в софийската инфекциозна клиника има защитни костюми. Фирмите доставчици имат възможност бързо да доставят необходимия брой защитни облекла за евентуални заболели и за здравните работници", коментира министър Ненков днес.

Според него няма какво повече да се направи по отношение на подготовката в болниците.

"Нашите клиники разполагат с ресурс да бъдат изолирани пациенти с опасни болести. До около седмица във Военна болница ще пристигне и такъв тип носилка. Тя е поръчана преди месец", допълни здравният министър.

Продължава и засиленият контрол на летищата с термо камери. Според него е много важно как се говори сега. Няма причина за паника и е важно ситуацията да се следи.

"Не можем да тичаме пред Еболата, защото няма ваксина. Ако се случи нещо, имаме готовност да реагираме", посочи Ненков. Ако се наложи някой да бъде поставен в изолация, за доброто на неговите близки и за самия него, е да съдейства, призова той.

Пред Фокус д-р Ангел Кунчев - началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването, коментира, че случаят с починалия британец в Македония е изяснен, но се очаква официална информация. По неофициална информация, обаче не става въпрос за ебола.

Починалите от заразяване с вируса ебола са 4033, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО). Най-засегнатата държава от болестта е Либерия, където жертвите са 2316, следвана от Сиера Леоне и Гвинея, където са починали съответно 930 и 778 души.

Девет души са починали в други държави, включително САЩ, Испания, Сенегал и Нигерия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини