Откриха ебола в окото на лекар месеци след като се излекувал от смъртоносния вирус

За пръв път ебола е била открита в очите на пациент, месеци след като вирусът е изчезнал от кръвта му.

Ебола зарази повече от 26 000 души в Западна Африка от декември 2013 насам. При някои от оцелелите са били докладвани очни проблеми, но каква е честотата на проявата им е неизвестно. Предполага се също, че вирусът може да се задържи и в спермата в продължение на няколко месеца.

Новият случай е открит при д-р Йън Кройзер - американски лекар, диагностициран с ебола през септември докато работел за Световната здравна организация в Сиера Леоне.

Той бил подложен на лечение в специалното отделение за пациенти с ебола на Универсистетската болница Емори и изписан през октомври, когато проведените изследвания не засичали повече смъртоносния вирус в кръвта му. Два месеца по-късно, Кройзер получил възпаление и високо кръвно налягане в едното око, което довело до подуването му и заплашвало зрението му.

Върнал се в Емори, където офталмологът д-р Стивън Йеи взел проба от течността и я тествал за ебола. Тя съдържала вируса, за разлика от сълзите и тъканите около окото.

Това според Йеи означава, че случайният контакт с оздравели от ебола не представлява риск, но че тези случаи трябва внимателно да се следят за възможни проблеми с очите.

Зрението на Кройзер все още не се възстановило напълно, но се подобрява.

В четвъртък Световната здравна организация обяви, че случаите на ебола в Гвинея и Сиера Лионе са спаднали до най-ниското си ниво тази година. Либерия, в която бяха регистрирани най-много смъртни случаи - повече от 4 700 - планира в събота да обяви края на епидемията, освен ако не бъдат открити нови заболели.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини