Скандал със сираче и подкуп за 15 000 евро

Скандал за осиновяване с мирис на 15 000 евро разбуни социалните мрежи. За случая разказа Нова телевизия. През пролетта семейството на Стефка Камчева и холандския гражданин със статут на постоянно пребиваващ у нас Патрик Смитьойс решават да осиновят дете, въпреки че имат свой син на 5 г. Те желаят да дарят с грижи и любов изоставено бебе, болно от сифилис, разказа в репортаж Нова телевизия. Стефка вижда детето в края на м.г., когато започва работа като доброволка в дом за изоставени деца от семеен тип. Оказва се обаче, че по закон съпрузите не могат да избират кое дете да вземат у дома. И за да станат родители на бебето, им искат 15 000 евро. Така, вместо да осиновят, се оказва, че трябва да си купят дете, разказват Патрик и Стефка по Нова ТВ. Смитьойс сподели в ефира още, че са подали сигнали за случилото се и в прокуратурата, и в полицията, и в Холандия. "Схемите така са направени, че ако осъдим някой, то той ще е от малките риби, а големите няма да можем да ги пипнем", категоричен е Патрик.

"Детето беше в много тежко състояние след лечение с интравенозни антибиотици и престой в болницата. Нямаше смукателен рефлекс и постоянно само Стефка се грижеше за него. Всичките знаеха за неговото заболяване, сифилис, поради което другите доброволци изпитваха страх да пипат детето". Това твърди в писмото си до Софийски градски съд Патрик Смитьойс на 8 октомври т.г. Документът е публикуван във Фейсбук в специално създадена група "За честно осиновяване". Смитьойс твърди, че жена му се е грижела за детето почти всеки ден, когато е имала възможност, в продължение на 9 месеца, до юли т.г., когато й бил забранен достъпът до него. Според Патрик през този период емоционалната връзка между бебето и Стефка била толкова силна, че когато тя се появяла, то я посрещало с усмивки и радост. "Имаше в дома и други деца, но инстинктивно се привързах към това момченце. Всеки трябва да харесва и помага на по-слабите, а то имаше нужда", каза Стефка пред "Стандарт".

На 31 май семейството приключило курса за родители към Институт по социални дейност и практики (ИСДП). Социална работничка от район "Красна поляна" водила с тях доста разговори. Според Патрик директорът на РДСП-София Цветелина Василева била запозната с желанието им за осиновяване от юни. Семейството било вписано в регистъра на кандидат-осиновителите на 19 юни. Холандецът обаче твърди, че щом в дома разбрали за желанието им да осиновят момчето, започнало "много грозно изнудване за пари". Пред Нова ТВ съпрузите заявяват, че когато директорката научила за намеренията им, им споделила за "личен финансов проблем". Питала Стефка с колко може да й помогне. Жената твърди, че директорката им е поискала 15 000 евро.

Те отказали да й платят въпреки че участвала в Съвета по осиновяване. Достъпът им до дома е забранен. От фондация "Надежда за малките", която го управлява, обаче обясняват, че това е рутинна процедура. Щом са вписани в регистъра за осиновители, няма как да са доброволци.

"За детето са полагани грижи и внимание наравно с всички останали. Неговото здравословно състояние никога не е будело опасения у екипа или доброволците, както и детето не е било болно", се казва в позиция на "Надежда за малките". Пред "Стандарт" изпълнителният директор на фондацията Петромир Кънчев заяви категорично, че при тях никога не са се продавали бебета. "Директорката на дома не е искала пари никому, иначе щеше да бъде забелязано. Чисто архитектурно дори няма как да стане. Това е една малка къщичка, където няма място, в което служител да остане сам. Все някой щеше да чуе, да види", заяви Кънчев. И призна, че заплатата на директорката била малка, дори теглила заеми, за да изпрати сина си да учи в Холандия. "Бихме забелязали, ако има друг стандарт на живот", казва Кънчев. "Патрик Смитьойс посети офиса на Петромир Кънчев с предложение да дари вещи, да направи ремонт или да даде пари срещу съдействие да "получат това дете". След отправеното предложение е помолен да напусне офиса", твърдят още от фондацията.
Стефка и Патрик са подали сигнали до къде ли не - социалното министерство, Агенция социално подпомагане, "Закрила на детето" и холандското посолство, до прокуратурата. Стефка признава, че през октомври Патрик ще дава в Хага обяснения по случая. Тя не иска повече да говори за детето, защото междувременно е осиновено от друго семейство. А с Патрик се борят за каузата си - родителите да могат да си избират дете - във Фейсбук групата "За честно осиновяване".

Кандидат-родители да са доброволци

Кандидатите за родители да полагат доброволен труд в домовете за изоставени деца, за да бъдат наясно с проблемите им. Това е една от законовите промени, които Стефка и Патрик биха предложили на бъдещите народни представители. Според семейството законите, свързани с осиновяването, трябва да се променят и родители и деца да се избират взаимно.

3200 чакат мама и татко

Над 3200 деца са вписани в регистъра за осиновяване у нас, показва статистиката. Според данните през миналата година са 737 намерили родители. През 2025 г. трябва да бъдат затворени всички 137 домове за деца в страната и да бъдат заместени с алтернативни услуги.
Според доклад на Българския Хелзингски комитет 2664 деца са напуснали институциите и са настанени в приемни семейства или центрове от семеен тип. Близо 3800 живеят в домовете.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини