Президентът предлага 27 октомври за свикване на НС

Президентът е предложил датата 27 октомври за свикване на новия парламент, съобщи лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който напусна консултациите с партиите.
В 10,30 часа днес Росен Плевнелиев събра представители на осемте политически формации, които влизат в парламента. Целта на разговорите е да бъде решено кога 43-тото Народно събрание да се събере за първи път, както и как ще протече тържествената сесия, предаде „Фокус“.

От "Атака са настояли това да стане веднага - на 20 октомври. Според Сидеров причината за протакането било "да се донагласи бъдещото правителство", а и Бойко Борисов да получи инструкции "откъдето трябва" - Брюксел, американското посолство, предаде БТА.

"Нито една от партиите не подкрепи предложението ми за допускане на медиите по време на събранието, с което аз останах с впечатление, че те са за задкулисие и непрозрачност. Не знам дали ще ходя на консултациите с ГЕРБ, защото не знам какво те искат да вкарат", обясни Сидеров пред журналисти защо е напуснал срещата.

По протокол такива разговори са закрити за журналисти.

Преди срещата повечето политически сили поискаха бързо свикване на новия парламент.

По Конституция първото заседание се свиква от президента най-късно един месец след избирането на парламент. Сесията трябва да бъде открита от най-възрастния народен представител на първото заседание на 43-тия парламент, депутатите полагат клетва и се избират председател и зам.-председатели на НС.

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че има спешни неща, които трябва да се случат като приемането на бюджета за 2015 г., предаде БНР.
По думите му консултациите с ГЕРБ трябва да се приключат и парламентът да бъде свикан още следващата седмица.

Според Миков е все по-ясно, че е невъзможна коалиция между дясното и лявото.

"Да се върви към дясно мнозинство и да се върви нататък", коментира той.

Според Миков е почти не възможно БСП да преразгледа позицията си от срещата с ГЕРБ в понеделник.

"Не ни интересува ретроградният Меркурий, ще говорим с президента и ще чуем мнението и на другите политически сили", каза Божидар Лукарски, лидер на СДС.

Той също поиска бързо свикване на парламента.

"Не идваме на консултациите при президента, няма да отидем на преговорите при ГЕРБ, за да пазарим правителство. За нас е важно да се очертаят политиките и да се изпълнят ангажиментите, които се поемат. Иначе другото го гледахме при кабинета на Орешарски", каза при влизане на срещата Румен Петков от АБВ.

Той също се обяви за максимално бързо свикване на НС.

"Ще настояваме за формиране по най-бързия начин на комисия, която да анализира състоянието в енергетиката и да представи пред обществото причините за това ценообразуване", посочи той.

Според Петков сред първите дискусии в парламента трябва да бъде и тази за изборното законодателство.

Лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че са изпратили 10 точки до ГЕРБ и това са проблемите, които са натрупани:

"Да започнем разговорите и да видим кой колко от тях ще подкрепи. Първо трябва да се седне на разговори".

Попитан защо нападат ДПС и не се ли застрашава така етническият мир, Каракачанов заяви, че, когато някой каже нещо лошо срещу ДПС, от движението започвали с "етнически мир и Възродителен процес".

Според Румен Йончев, лидер на Земеделския народен съюз, част от "България без цензура", новият парламент трябва да се сформира по-скоро, защото има какво да прави.

"Належащите неща са актуализация на бюджета, решението за КТБ - те не изискват правителство", посочи той.

От ГЕРБ и ДПС влязоха в президентството без коментар пред медиите.

По-късно днес има среща на ГЕРБ с Реформаторския блок за съставянето на правителство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини