Уникална графична колекция показва димитровградската галерия

Уникална по рода си изложба от графичната колекция на Сидония Атанасова е подредена от днес в димитровградската галерия „Петко Чурчулиев”

Уникална по рода си изложба от графичната колекция на Сидония Атанасова е подредена от днес в димитровградската галерия „Петко Чурчулиев”. Тя ще остане на разположение на любителите на графичното изкуството до средата на месец ноември.

Експозицията съдържа 36 произведения и е част от фонда на галерия „Илия Бешков” в Плевен, където Сидония Атанасова е живяла от 1944 г. Авторката сама е унищожила част от своите творби. Остава вярна на своето амплоа, като творческият й интерес е насочен към българската история, хората и природата, а не се подава на опитите да й бъде наложен сюреализъм по онова време.

Сидония Атанасова е творец от ранга на българските класици. Тя не само продължава традициите на възрожденската графика, но и я издига на европейско ниво, поясни уредникът на галерията в Димитровград Надежда Стойнева. Тя покани димитровградчани да разгледат интересната изложба. В галерията е оформен и своеобразен графичен кабинет, като посетителите на изложбата могат да опитат сами да направят гравюра.

Т. нар. щорцова гравюра, с която е работила Атанасова, за последен път е правена в България през 1984 г., тъй като вече липсват материалите за тази техника. При нея се работи върху дървена дъска, върху която художникът резбова, след което се прави отпечатък с печатарско мастило, разясни още галеристката Стойнева.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Експозицията съдържа 36 произведения и е част от фонда на галерия „Илия Бешков” в Плевен, където Сидония Атанасова е живяла от 1944 г.

В галерията е оформен и своеобразен графичен кабинет, като посетителите на изложбата могат да опитат сами да направят гравюра

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини