Лидерите на ЕС и Азия обсъждат Украйна в Милано

Милано се превърна в истинска непревземаема крепост вчера, след като над 50 държавни и правителствени ръководители се събраха на срещата на върха Азия-Европа. В нея участват също председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

България е представена от президента Росен Плевнелиев.

По време на първата сесия, посветена на икономическото сътрудничество, той подчерта, че със своето разположение страната ни е естествена врата за азиатския бизнес към Европа и може да се превърне в транзитен център за вноса на стоки от Азия. Плевнелиев посочи също, че в ситуация, която напомня за енергийната уязвимост на Европа, Азия може да предложи алтернативни източници и маршрути за транспорт на енергийни ресурси.

Руският президент Владимир Путин отлетя от Белград директно за италианския град, където две активистки на украинската неправителствена организация “Фемен”, целите облети в червено като кръв, обвиниха организаторите на форума, че са посрещнали “убиеца с добре дошъл”.

Снощи първата среща на руския президент трябваше да е с германския канцлер Ангела Меркел.

Най-очакваният момент на двудневната конференция обаче е планираната среща на Путин с украинския му колега Петро Порошенко, която ще се състои днес сутринта. В нея ще вземат участие и 7 представители на ЕС, които ще търсят решение на конфликта в Украйна.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини