Частични избори в САЩ: Битката за Сената

Американците се готвят да гласуват на междинните избори, които ще решат кой ще контролира Сената и проправят пътя за голямата надпревара за Белия дом през 2016 г.

Избирателните секции отворят във вторник, в 06:00 местно време (14:00 ч. Българско време), съобщава Би Би Си.

Републиканците, които вече контролират Камарата на представителите, трябва да получат само шест места да спечелят Сената. Междувременно демократите се борят да останат напред докато рейтингът на президента Барак Обама пада до най-ниското си ниво откакто бе избран.

Много анализатори прогнозират победа за Републиканците, ако популярност на Обама не успее скоро да наскочи 40%, въпреки последните подобрения в икономиката.

"Това е референдум за президента", заяви Републиканският сенатор и потенциален кандидат за президент през 2016 Ранд Пол в предаване на Ен Би Си миналата седмица.

Но демократите са сигурни, че ще обединят своите привърженици преди изборите и все още могат да имат предимство. "Вземете всички ваши познати, изкарайте ги да гласуват, не си оставайте вкъщи, не се оставяйте някой друг да избере вашето бъдеще вместо вас", каза Обама по време на предизборен митинг в неделя.

Без фокуса на президентската кампания, междинните избори - които се наричат така, тъй като са в средата на президентския мандат - обикновено не се радват на висока избирателна активност. Обикновено те също така подкрепят партията, която не е на власт.

Тази година, малко над една трета от 100-местния Сенат, всички 435 членове на Камарата на представителите, 36 от 50 щатски управители и безброй щатски и местни офиси са готови за избори.

Най-внимателно наблюдаваните действия ще бъдат надпреварите, които ще определят контрола на горната камара на Конгреса, Сената.

Демократите в момента имат мнозинство от пет места в Сената, което означава, че републиканците имат нужда само да спечелят шест места, за да поемат контрола.

Тъй като републиканците вече имат убедителен власт над долната камара на представителите, една победа в Сената ще им даде силата да затворят политиките на Обама през последните две години от неговия мандат.

Оставяйки настрана непопулярността на Обама, в тези избори не съществува нито единен въпрос, който да доминира.

Вместо това избирателите ще се олюляват между множество области, включително икономиката, околната среда, имиграцията, външната политика, аборта и здравеопазването.

Най-конкурентни надпревари за Сената се очаква да се проведат в щатите Северна Каролина, Арканзас, Колорадо, Джорджия, Айова и Канзас.

От другата страна на дъската, гласоподавателите са изразили недоволството си от неспособността на двете страни да си сътрудничат в Конгреса и относно последствията от това.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини