16 деца от Хасковско в неизвестност, обявени за общодържавно издирване

Красивата Събка, която така и не се върна вкъщи


16 деца от Хасковско към момента са обявени за общодържавно издирване, съобщиха от хасковската полиция. Става въпрос за непълнолетни, като повечето са между 13 и 17 години. В графата попадат както местни тинейджъри, така и деца на бежанци, уточниха от пресцентъра на ОД на МВР. Последните обаче са относително нов феномен и не става дума за класическо изчезване, а за неспазена адресна регистрация на родителите им.

Бройката на изчезналите деца е плаваща, защото някои се намират, други тепърва изчезват. Някои го правят за N-ти път и са сред обичайните заподозрени за бягства при приятели. Намират се относително бързо, до следващото изчезване. В тези случаи става дума за проблемни тинейджъри, които в един момент си взимат раницата и отиват при авери, на купони или при любими. Подобен бе случая с 14-годишната /тогава/ Д.Г. от Хасково, която в рамките на 3 години изчезна 4 пъти. Бе откривана на купон в Момчилград, при познати в Кърджали и други места извън областта. Инцидентно бягат и „добри“ деца от добри семейства, едно от които избра да нощува няколко дни в градинка на бул. „Илинден“ през 2010-та, вместо да се прибере вкъщи. Причините в тези случаи са неразбирателства в семействата. Особено ако става дума за осиновени деца.

Другата група често изчезващи са децата от домовете. Макар да не се признава никога официално, всеки втори тинейджър от дом „Асен Златаров“ е бягал и се е налагало да го издирва полиция.
Тия от ромския етнос, от женски пол, бягат за да пристанат на любимия си. Обикновено родата подава сигнал в полиция, ако „тарифата“ за булката не е платена. Някои изчезнали обаче остават неоткрити, а съдбата на други е жестока, споделиха дългогодишни психолози с богат опит в общуването с проблемни деца. Част от тинейджърите се увличат по дрогата - първо започват да я продават за лесни пари, но рано или късно попадат в капана й като консуматори. Други пък се отдават на проституция. Този вариант стана особено улеснен с безразборните интернет запознанства в „специални“ сайтове. През март 2012 момиче от ромския квартал Република се харесало в нета с младеж от София, за който решило, че е голямата любов и духнало от мизерната къщичка на улица „Могила“. По данни на притеснената майка, била направена проститутка. Поне до края на годината нямаше данни красивата девойка да е намерена и върната на семейството й.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини