Актуализацията на бюджета ще е сред първите разгледани законопроекти в НС

След вчерашния ден България се управлява от легитимно конституирани органи. По волята на българските граждани в НС има 8 политически субекти, които успяха да съставят самостоятелни парламентарни групи, това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

„След като това правителство се подкрепя от достатъчен брой групи в НС, то не е правителство на малцинството, въпреки че коалиционно споразумение имаме подписано само между ГЕРБ и Реформаторския блок. В никакъв случай това не е коалиционно правителство на 4 партии. Това е коалиционно правителство на 2 партии - ГЕРБ и РБ с парламентарна подкрепа.", допълни Цачева.

Тя засегна различни теми, които предстоят да бъдат разгледани от правителството и парламента, като се обяви и в подкрепа на референдум за задължително гласуване, както и "за" самото задължително гласуване.

Актуализация на бюджета и ще има ли коледни добавки за пенсионерите

Актуализацията на държавния бюджет и Здравната каса ще е сред първите разгледани законопроекти в НС, обеща председателят на парламента.

„От една страна, възможно е политическият кабинет, правителството, което е избрано от 43-ото НС, да оттегли внесения законопроект на служебното правителство и да внесе свой законопроект. Възможно е да потвърди като числа, като философия, като концепция това предложение, което е вече в НС, но не е гледано от бюджетната комисия и тя има готовност то да бъде в пленарна зала", коментира Цачева.

На въпрос дали веднага, още другата седмица, парламентът ще се заеме с актуализацията на бюджета, или ще даде време на правителството да прави промени върху него, Цачева заяви:

„Това ще стане ясно след първото заседание на правителството, което очаквам да бъде следващата сряда. Тогава са по принцип редовните заседания, освен ако няма в по-ранно време свикано такова".

По повод коледните добавки за пенсионерите, за които настоя новият социален министър Ивайло Калфин, Цачева заяви, че това зависи от икономическото състояние на държавата и хазната и е въпрос на предложение от страна на кабинета.

"Винаги е добре да има коледни добавки за пенсионерите, за възрастните ни родители и граждани на България. Но това винаги зависи от това какво е икономическото състояние на държавата и в хазната има ли достатъчно средства за такива коледни добавки. Въпрос на предложение от страна на кабинета. Мисля, че на този етап, не мисля, убедена съм, че няма такова решение. Защото първо трябва да се види какво е състоянието на хазната. Видяхме какво се случи с подобна политика на поемане на допълнителен дълг, на заеми и до къде стигнахме. Тези почти 2 години управление всъщност ни върнаха в изходна позиция от пролетта на 2013 г.", допълни тя.

Законопроектът за КТБ

По повод вненесения законопроект на ДПС за КТБ за обявяване на публични фигури с влогове и депозити в тази банка, Цачева каза, че са „за" публичното осветляване, като има внесен законопроект, предстои този въпрос да бъде разгледан и да стане ясно.

"Не мога да се ангажирам със срокове. Той е внесен в НС. Тогава, когато стане готов за пленарна зала безспорно ще бъде обсъждан", допълни тя.

На въпрос кога и дали ще бъде сменен управителят на БНБ, председателят на НС заяви, че това ще стане, когато той си подаде оставката.

„В сега действащия Закон за БНБ няма възможност по инициатива на НС, освен в една хипотеза, в която в случая не е на лице, да бъде искано предсрочно прекратяване на мандата. Това е изцяло във волята на г-н Искров. Неведнъж той е призоваван от различни политически сили и най-вече от ГЕРБ. Още лятото си спомняте, когато стана ясен казусът „КТБ", тогава. По време на консултациите с останалите политически сили има искания за оставки на ръководството като цяло. Тъй като всички са на мнение, че надзорната функция на БНБ, по отношение на тази конкретна банка, не е била на нивото, на което е следвало да се случи", каза още Цачева.

За обвиненията относно уволнения в администрацията

Относно това имало ли е уволнения в администрацията и доколко те са били правилни, Цачева поясни, че има хора, които са назначавани в края на 42-ото Народно събрание. "Тези хора са със срочни договори и със срок за изпитване, и е резонно да им бъдат прекратени договорите", каза тя.

Относно задочната полемика с председателя на БСП Михаил Миков и закриването на студентската програма, Цачева каза, че тази програма не е спряла. „Студентска програма е имало и ще има, обвиненията са безпочвени", допълни тя.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини