Димитровградско училище отбеляза днешния световен ден на жертвите от катастрофи

С хвърчила димитровградско училище отбеляза днешния световен ден на журтвите от катастрофи

С поредица инициативи учениците от ОУ „Пенчо Славейков” отбелязаха Световния ден в памет на загиналите в пътнотранспортни произшествия.

„Да направим  хвърчило” бе начинанието на учениците от ІV-те класове. Към нея се присъединиха и ученици от V клас под мотото „Усмивката”.

Преди да полетят хвърчилата, учителите маркираха с факти тъжната реалност на пътя, причинена от различни фактори и човешки грешки.

Запознаха учениците и с резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година, според която всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия. На днешния 16 ноември във всички страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите в катастрофи.

Идеята на „щастливите хвърчила” бе да покажем позитивното в живота на децата, да ги подтикнем да оценят, че животът им е прекрасен, весел и изпълнен с усмивки. И в същото време да им покажем тъжната действителност и че от несъображение, разсеяност или импулс може да пресечем неправилно и да съсипем живота си или този на близки и роднини, коментираха от ОУ "П.Славейков".

„Не на войната по пътищата” казаха с рисунки ученици от всичките класове. Инициативата се проведе дни по-рано. Изложбата на славейковци включваше плакати, знаци и билбордове с надписи „Не карай бързо”, „Имам право да живея”, „Пазете децата”.

С част от рисунките училището участва и в Националния конкурс за детска рисунка „Не на войната по пътищата”, организиран от СНЦ "Стоп на войната по пътищата", Община Симеоновград и родителите на загиналите на връх Великден 2011 г. в гр. Симеоновград шест деца.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Преди да полетят хвърчилата, учителите отбелязаха с факти тъжната реалност на пътя, причинена от една или друга грешка
Подготовката на хвърчилата

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини