Си: Китай се посвещава на мисията да разпространява мир

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че страната му никога няма да използва сила, за да постигне целите си.
КНР има желание да уреди по мирен път морските спорове със своите съседки, каза още Си, цитиран от Франс прес и БТА.

Стига "да погледнем историята, ще видим, че страните, опитали да се развият чрез сила, без изключение не са успели", заяви президентът Си в реч пред австралийския парламент.

"Така ни учи историята. Китай се посвещава на мисията да разпространява мир", добави той, но подчерта, че Пекин трябва "да остане нащрек с оглед факторите, способни да ни отнемат мира".

САЩ бяха предупредили, че има риск от изостряне на морските конфликти. Президентът Барак Обама заяви в събота по време на срещата на Г-20 в Бризбейн, че териториалните спорове може да прераснат в сблъсъци - той имаше предвид разногласията между Китай и съседни страни по повод Южнокитайско и Източнокитайско море, напомня АФП.

Китайският лидер обаче изтъкна, че страната му предпочита пътя на диалога.

"Дългогодишна позиция на Китай е да урежда разногласията със съответните страни и (да брани) своите интереси, засягащи морските (граници) и суверенитета, чрез диалог и консултации", посочи той.

"Китайското правителство е готово да засили диалога и сътрудничеството със засегнатите страни, за да подкрепи свободното корабоплаване и сигурността на морските пътища", да гарантира мир по морските граници, подчерта Си Цзинпин.
Австралия и Китай - свободна търговия

Австралия и Китай днес официално сключиха споразумение за свободна търговия след 10-годишни преговори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според споразумението 93% от австралийския износ за Китай ще бъде освободен от мита за четири години, заяви премиерът на Австралия Тони Абът.

Споразумението "ще донесе милиарди на икономиката, ще създаде работни места и ще подобри жизнения стандарт", допълни Абът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини