На празник Смилян избира производител №1 на Смилянски боб

Над 30 тона са добивите тази година в района на горното поречие на Арда

На традиционният вече празник на Смилянския боб и тази година селото дало името на кулинарния деликатес, ще излъчи първенецът производител.

На 29 ноември в празничната програма са предвидени конкурси за пано и за кулинарни изделия от едрия родопски фасул. В рамките на ежегодния празник ще се проведе и второ издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул”, съобщиха от кметството в Смилян.

На фасуления празник ще бъде представена новата реколта от деликатесния сорт боб.

 През тази година изтича 10-годишният срок на запазената марка, а Кооперацията, която е притежател на марката, кандидатства за подновяването й.

Според председателя й Сафидин Чикуртев до празника се очаква новият сертификат да е готов.

Въпреки обилните дъждове през лятото, което съсипа картофените насаждения, фасулевите добиви не са пострадали, дори реколтата е по-добра от миналогодишната, отчитат местните стопани.

Едрият смилянски фасул запазва цените си от около 8-10 лв./кг , до 7 лв. пък е килограмът от сорта с по-дребни и пъстри зърна. Случаите на продажби за едрия боб на цени от 12лв. са необосновано скъпи, коментират още производителите от поречието и се възмущават от масовата продажба на множество вносни фалшификати, които се пласират като радопски фасул, а често направо и с етикети „Смилянски боб“

Фермерите обаче са единодушни, че купувачите могат да са сигурни в произхода на стоката, ако фасулът е с оригиналния етикет на кооперацията, удостоверяващ запазената марка.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини