Почетоха Св.Екатерина в Димитровград с литургия

Света литургия отслужи днес отец Георги в параклиса, носещ името на Св.Екатерина

Света литургия отслужи тази сутрин Архиерейски наместник Георги Тодев в параклиса "Св.Екатерина", намиращ се в парка срещу МБАЛ в Димитровград. На 24 ноември православната църква тачи името на светицата.

Много миряни почетоха празника и запалиха свещ за здраве и благополучие в параклиса. По традиция екипът на болницата, носеща името на Св.Екатерина бе подготвил казани с фасул, от които получиха вярващите.

Според преданието, Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия,Египет по времето на император Максимилиан.

Преданието разказва как Екатерина се е срещнала с императора. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

Днес имен ден имат Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина и Катрин.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Параклисът "Св.Екатерина" в Димитровград
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини