Училища за чудо и приказ: Топли връзки, асансьори и зала за скуош

Иван Рилски ще придобие принципна нова визия


3 хасковски училища ще станат за чудо и приказ, ако получат милионите европейски пари за реконструкция и реновация, планирана през следващите години. В периода 2014-2020-та чакаме милиони от ОП „Регионално развитие“ на ЕС, които ще бъдат приоритетно налети в ОУ „Христо Смирненски“, ОУ „Иван Рилски“ и ОУ „Шандор Петьофи“. Най-сериозни, при това и конструктивни, ще са подобренията в „Смирненски“.

Школото ще стане ново от главата до петите, но ще се сдобие с нов сграден фонд, включително зала за скуош. Постройката със специфично изискваната височина от 5.40 м ще бъде изградена между физкултурния салон и залата за танци на училището, които също ще бъдат тотално обновени. Салонът например ще бъде направен с подово отопление, за да бъде независим дори от обновеното и пригодено за газ котелно. То пък ще бъде преместено, защото се намирало над 2 класни стаи, което е забранено. Проектът планира също и непрекъсната топла връзка на равнището на втория етаж между основния корпус на школото и салона за физическо. Оттам нова топла връзка до залата за скуош, която ще бъде едва втората в Хасково след тази на Дървото, което все пак е гимназия, докато това тук е основно. В този смисъл Смирненски ще са първи, а възпитаниците им вероятно бъдещите скуош шампиони на България.

С това подобренията не свършват. Смирненски ще се сдобие с външен асансьор по фасадата, както и с две рампи за безпроблемен достъп за хора с увреждания. Ще се правят нови настилки, детски и фитнес площадки по двора, който между другото е един от най-големите сред хасковските училища. Що се отнася до основния корпус, той ще бъде обновен от А до Я отвън и отвътре, защото сградата била много стара, обясни архитект Георги Цикалов от софийската фирма „Обединени устойчиви развития“. Всъщност единственото, което няма да се сменя, е слаганата съвсем наскоро чисто нова дограма, допълниха софиянци. Проекто-сметката ще излезе незнайно колко /но доста/ милиона лева.

Не по-малко ще струват подобренията в ОУ Иван Рилски, като и тук ще има топли връзки между единия и другия корпус, между училището и стола и т.н. Дворът тип плац ще заприлича на футболно игрище тип „картинка“, на което само могат да завиждат футболистите на самия ФК Хасково. В „Рилски“ също са планирани външни асансьори и инвалидни рамки. Цялостно ще се санира и пребоядиса фасадата на сградата. Санитарните възли също ще бъдат сменени, което е учудващо, понеже през 2008-ма бяха направени чисто нови, които глътнаха умопомрачителните 100 хиляди лева. Ако не парите, то сигурно тоалетните са девалвирали за този период.

Най-скромен ще е ремонтът в орфейското „Шандор Петьофи“, но и там се планира пълно обновяване, санитарни помещения, котелно и двор. Екстрите там ще са сравнително по-малко, но все пак се планира изграждане на фитнес площадки на открито в южната част на двора.

Г. Христов

Ще има поне две топли връзки и изцяло обновен двор
Най-голямо обновяване ще падне в Смирненски

Топли връзки ще свързват сградата с физкултурния комплекс
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Sa
    sapun
    13 -6
    18:24, 24 ное 2014
    Aha da im e dobre na turcite i ciganite zatova go pravqt te drugi deca ne ostanaha v toq grad
  • 2
    Re
    realno poglednato
    2 -2
    01:43, 25 ное 2014
    Kakvo shte obnovqvate be palqchovci nie bulgarite uchihme v mizeriq sega taq sgan koqto ostana v grada shte uchi v tezi uchilishta .
  • 3
    Мд
    мда
    5 -3
    09:32, 25 ное 2014
    Ама разбира се печелившите по проекти в Хасково са все едни и същи!Останалите училища не са важни...
  • 4
    To
    tom
    0 0
    19:30, 30 ное 2014
    Az uca tam I sam dovolen no I s tova nesto si stani mnogo qko

Последни новини