Почина шефът на СБА Георги Янакиев

Дългогодишният председател на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Георги Янакиев е починал в неделя вечерта.

Новината за неговата кончина беше потвърдена официално от настоящия ръководител на организацията Радослав Козлеков.

73-годишният Янакиев до последно изпълняваше ролята на председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Той беше последният ръководител от преди 1989 г., който запази ръководните си позиции до днес.

"Въпреки че имахме толкова радостен повод да се съберем тук, ми се налага да ви съобщя една неприятна вест. Тази сутрин почина човекът, който е направил толкова много за българския автомобилен спорт - Георги Янакиев", съобщи Козлеков на пресконференция, организирана за спечелените титли от български пилоти в международни шампионати.

Всички присъстващи почетоха Янакиев с минута мълчание.

Янакиев е роден на 10 юни 1941 г. в Самоков. Започва кариерата си като състезател по мотокрос, а по-късно става републикански шампион и майстор на спорта. През 1980 г. Янакиев оглавява БФАС. Неговото 31-годишно управление приключи с драматично общо събрание на 18 октомври 2011 г., когато за негов наследник беше избран Александър Александров.

Именно под ръководството на Янакиев БФАС постига най-големия си успех с осигуреното домакинството на Световния рали шампионат (WRC) от рали "България" през 2010 г. Тогава той видя реализирането на мечтата си като ръководител на автомобилния спорт в България.

Самоковецът има основна заслуга в лобирането за каузата, започнало още през 1994 г. с пристигането на тогавашния президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) Макс Моузли. Двамата с британеца бяха близки приятели. Янакиев беше и почетен вицепрезидент на ФИА, а за последно беше член на комисията за рали спорта.

Янакиев беше председател на СБА от 1990 г. до кончината си. За своя принос към автомобилизма в България е удостоен с орден "Стара планина". Той е и почетен гражданин на Самоков.


Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини