Борисов: Ще работим по плана на Юнкер за инвестиции

Подкрепяме плана на Юнкер, ще се постараем максимално да работим по него, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на кабинета.
Преди дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи пред Европарламента плановете си за осигуряването на над 300 млрд. евро инвестиции за създаване на работни места, растеж и инвестиции в ЕС.

По този повод на заседанието, на което ще бъде обсъден проектът за държавен бюджет за 2015 година, Борисов заяви:

„Преди малко завършихме срещата с Кристалина Георгиева и финансово-икономическия екип и министрите, където най-много биха могли да се възползват от плана "Юнкер", който е пакет от мерки за отключване на публични и частни инвестиции в реалната икономика между 2015-2017 година за поне 315 млрд. евро”.

Премиерът подчерта, че се очаква планът на Юнкер да създаде до 1,3 млн. нови работни места в ЕС, предаде "Фокус".

Борисов подчерта, че това лежи на три основни елемента, като първият е създаване на специален европейски фонд за стратегически инвестиции.

Вторият елемент е изграждане на система за разпознаване и бързо задвижване на важни и необходими европроекти, най-вече в областта на инфраструктурата, енергетиката, енергийната ефективност, образованието, иновациите, транспорта.

„Неща, които всички програми на партиите - двете, които сме в коалиция и другите, които ни подкрепят, ги имат”, заяви министър-председателят.

По думите му третият елемент е изготвяне на пътна карта – мерки за премахване на специфични изисквания и регламенти по сектори, които пречат на инвестициите.

„По този начин ще се стимулира бизнес средата и финансовият комитет, за да стане Европа по-атрактивна на инвестициите”, каза още Бойко Борисов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини