Москва: ”Южен поток” е прекратен окончателно

Решението за спиране на строителството на “Южен поток“ е окончателно, обяви днес руският министър на енергетиката Александър Новак.
"Решението бе взето, според мен окончателно, и днес вече се занимаваме с проучване на строителството на тръбопровод по друг маршрут", отбеляза Новак след годишното послание на президента Владимир Путин, цитиран от БТА.

По думите на министъра това ще бъде тръбопровод в Турция в съответствие с договореностите между президентите на двете страни.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Турция, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток". Той упрекна България, че не е дала разрешение за строителството на газопровода. Българските власти все още имат надежда, че проектът може да бъде осъществен.

Преди месеци България замрази "Южен поток" с довода, че той не изпълнява европейските норми.

Кремъл още не е получил официална реакция от Европейската комисия по повод отказа на Русия от проекта "Южен поток", съобщи междувременно Юрий Ушаков, помощник на Путин.

Вчера премиерът Бойко Борисов сам призна, че не знае подробности по договорите с "Газпром". Днес премиерът е в Брюксел, където ще разговаря с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за отказа на Русия да продължи проекта.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ОС
    О свещенна простота
    2 -1
    16:25, 4 дек 2014
    Когато БББ сутрин каже едно, а вече след обяд си е сменил мнението-това значи, че мафията се учи в движение с времето. И сега си мисли, че Путин, след като е казал нещо пред света в Турция е просто така - за да се учи в движение!
Последни новини