Държавата ще плаща за подготовка на донор

Болниците вече ще спрат да губят пари от изследвания и подготовка на живи донори, за които впоследствие се установява, че не са годни да дарят орган. Това е залегнало в промени на Наредба 29, подготвени от здравното министерство. Те ще влязат в сила от 1 януари 2015 г.

До този момент разходите се изплащаха на лечебните заведения само в случаите на успешно присаждане на орган. За това са заделени 1,5 млн. лева от парите за здраве за 2015 г., които ще бъдат разпределени за всички болници.

„Държавата ни плаща по 1500 лв. за извършена трансплантация на бъбрек от жив донор. В случаите, в които той не е годен за операция, разходите ни често надхвърлят 2500 лв., защото му правим много повече изследвания, провеждаме му и терапия, тъй като не можем да оставим пациентите си на произвола на съдбата“, обясни за „Преса“ проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология в Александровска болница.

По думите му досега през настоящата година от 40 изследвани потенциални донори 20 са били негодни за операция. Те са стрували минимум 50 000 лв. на лечебното заведение. „Много се радвам за тези промени въпреки дългия период, в който ние, лекарите, трябваше да се чувстваме като наказани, задето искаме да помогнем на пациентите си“, допълни той.

Промените ще засегнат и алогенните трансплантации (б.а. - от предварително избран донор) на стволови клетки. До този момент здравното министерство плащаше до 15 000 лв. на болниците за една операция, от 2015 г. парите ще станат до 30 000 лв. Сумата обаче ще се дава само за случаите, при които клетките се осигуряват от друга държава.

Промени ще има и в Наредба 12. Те предвиждат сегашният лимит от 180 хил. лв. за лечение в чужбина да бъде премахнат.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини