Учебници влизат в таблета

Учебниците от първи до седми клас да влязат в мобилните телефони и лаптопите от догодина. Върху това работят в момента специалистите от „Просвета“, съобщи заместник главният редактор на издателството Георги Шарабов. Така малчуганите ще могат да усвояват уроците интерактивно, да се забавляват и да попълват тестове в реално време. Учебните пособия ще могат да бъдат сваляни по същия принцип като всяко друго мобилно приложение. Очакванията на издателството са всеки от учебниците да струва 4,80 лв. - толкова е цената и на съществуващите в момента електронни помагала, които могат да бъдат инсталирани на домашния компютър.

Хартиените учебници остават в сила и училищата ще продължат да ги доставят безплатно на учениците до VII клас. Засега не е започнала работата по дигитализирането на помагала като например сборници или учебни тетрадки.

Паралелно с разработката на пособия за смарт устройства ще продължи и работата по съставяне на онлайн учебници за горния курс (VIII до XII клас). Очаква се и те да са на разположение на тийнейджърите в рамките на 2015 г. Ако електронните помагала запазят цена от малко под 5 лв., това ще е улеснение не само за младежите, но и за техните родители, тъй като значително ще облекчи разходите по купуването на учебници. В момента книжните помагала достигат и цени от 15-19 лв. всяко. Най-евтините таблети излизат 100-тина лева.

„Учебниците да са в таблети и смартфони - това е чудесна идея, особено ако става дума за интерактивни помагала с много снимки, схеми, таблици. Дали децата ще ползват устройствата си, за да учат в час, или ще стоят във Фейсбук, зависи единствено от учителя и способността му да задържа вниманието им“, коментира Диан Стаматов, директор на столичното 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини