Вдигат се на протест срещу банките в Димитровград

Инициативата бе обявена днес на пресконференция в Димитровград
Срещу престъпната политиката на банките и частните съдебни изпълнители се вдигат на протест четири неправителствени организации в Димитровград. Мероприятието ще се проведе тази неделя, 14 декември от 11 часа пред сградата на общината.Същият ден протести ще има и в още 15 града на страната, каза на пресконференция в Димитровград днес Ангел Славчев, който е представител на "Граждански контрол". 
 
На срещата с медиите присъстваха още Димитър Вичев от „Съюз закрила на пострадалите от банки, финансови институции и частни съдебни изпълнители, Моника Ангелова – организатор за Хасково и Димитровград и Мончо Монев от „Сдружение за пълна заетост и ценова стабилност".

Неправителствените организации настояват за отмяна на несправедливите регламенти в българското законодателство, които водят до фалит на хиляди граждани и фирми. Искат и още незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на чл. 417 в ГПК и неговата отмяна. 

Съгласно разпоредбата банките могат да предизвикат дело и издаване на незабавна заповед за изпълнение срещу едно лице, което да се осъди по бързата процедура, без възможност да се защити аргументирано в съда. Това според инициаторите това е грубо погазване на правото на защита на гражданите, гарантирано в Конституцията.  
"На практика човек разбира че длъжник, когато съдия изпълнителя почука на вратата му", описа проблема димитровградчанинът Мончо Монев, който съдейства за организиране на протеста в неделя.  
 
Закон за фалит на физическите лица искат още инициаторите на протеста, а също и да се създаде финансов омбудсман. Според тях, редно е да се учреди независим от БНБ регулаторен орган върху банките.
"Ние не сме срещу банките, но се противопоставяме на законите, даващи право на финансовите институции да си правят, каквото пожелаят с клиентите, без значение", заяви Ангел Славчев.
Категоричен бе, че протестът е надпартиен и не е обвързан с политически организации.
Ангел Славчев и Мончо Монев обясниха идеята за недоволството срещу престъпната политика на банките
Сред организаторите на протеста в неделя е Моника Ангелова
Неправителствените организации настояват за отмяна на несправедливите регламенти в българското законодателство, които водят до фалит на хиляди граждани и фирми
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Неутрален
    3 -1
    23:14, 10 дек 2014
    Не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я дава, дами и господа!

Още новини

Последни новини