Българи арестувани в Белград заради протест за човешки права

Седем българи, последователи на движението "Фалун Дафа" (Фалун Гонг)*, са били арестувани вчера в Белград, потвърдиха от Министерството на външните работи.
Първоначално сръбските медии обявиха, че става дума за деветима задържани българи.

Сънародниците ни са искали да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започва днес в сръбската столица Белград, предаде БНТ, като се позова на Външно министерство.
Там ще бъде китайският премиер Ли Къцян.

Българите са подали заявления за разрешение за провеждане на протест по време на срещата в Белград. Сръбските власти забранили демонстрацията и отговорили отрицателно на искането за протест.

Китайската организация "Фалун Дафа" се определя от властите в Пекин като опозиционна, тя е смятана за религиозна секта и е обявена извън закона.

Българското посолство е информирано за ареста на нашенците веднага.
Те обаче са отказали помощта на българските дипломатически представители, съобщиха още от МВнР, цитирани от БГНЕС.

След задържането им българите са прехвърлени в затвора в "Падинска скела". Всички те са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат, няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.

През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията "Фалун Дафа".

Днешната среща в Белград ще бъде охранявана от над 10 000 сръбски полицаи.

Във форума, който продължава два дни, ще вземат участие лидерите на 16 страни от Източна и Централна Европа. 14 държави ще бъдат представени от премиерите си, а Хърватия от вицепремиера.
Общо в нея ще вземат участие 1350 души, форумът ще бъде отразяван от 1100 журналисти.

Това е трета подобна среща, която ще премине под мотото: "Нов двигател, нова сила, нова платформа".

В българския сайт на "Фалун Дафа" се обяснява, че това е традиционна китайска духовна практика за самоусъвършенстване на духа и тялото и е част от школата на Буда. В основата стоят ценностите истинност, доброта и търпение.
По официални данни до 1999 г. "Фалун Дафа" е най-голямата и най-бързо развиваща се практика от този вид в китайската история, ако не и в световната, и е практикуван свободно в 114 държави по света.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини