Българи арестувани в Белград заради протест за човешки права

Седем българи, последователи на движението "Фалун Дафа" (Фалун Гонг)*, са били арестувани вчера в Белград, потвърдиха от Министерството на външните работи. Първоначално сръбските медии обявиха, че става дума за деветима задържани българи.

Сънародниците ни са искали да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започва днес в сръбската столица Белград (Third Meeting of Heads of Government and China and Central and Eastern European Countries - CEECs), предаде БНТ, като се позова на Външно министерство. Там ще бъде китайският премиер Ли Къцян.

Българите са подали заявления за разрешение за провеждане на протест по време на срещата в Белград. Сръбските власти забранили демонстрацията и отговорили отрицателно на искането за протест.

Китайската организация "Фалун Дафа" се определя от властите в Пекин като опозиционна, тя е смятана за религиозна секта и е обявена извън закона.

Българското посолство е информирано за ареста на нашенците веднага. Те обаче са отказали помощта на българските дипломатически представители, съобщиха още от МВнР, цитирани от БГНЕС.

След задържането им българите са прехвърлени в затвора в "Падинска скела". Всички те са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат, няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.

През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията "Фалун Дафа".

Днешната среща в Белград ще бъде охранявана от над 10 000 сръбски полицаи.

Във форума, който продължава два дни, ще вземат участие лидерите на 16 страни от Източна и Централна Европа. 14 държави ще бъдат представени от премиерите си, а Хърватия от вицепремиера. Общо в нея ще вземат участие 1350 души, форумът ще бъде отразяван от 1100 журналисти.

Това е трета подобна среща, която ще премине под мотото: "Нов двигател, нова сила, нова платформа".

В българския сайт на "Фалун Дафа" се обяснява, че това е традиционна китайска духовна практика за самоусъвършенстване на духа и тялото и е част от школата на Буда. В основата стоят ценностите истинност, доброта и търпение. По официални данни до 1999 г. "Фалун Дафа" е най-голямата и най-бързо развиваща се практика от този вид в китайската история, ако не и в световната, и е практикуван свободно в 114 държави по света.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини