Турска община ремонтира българска църква

Турска община се захвана да възстановява стара българска църква. Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров заминава днес за Къркларели (Лозенград), където на работен обяд с кмета Мехмед Кесимоглу ще изработят план за съвместни действия. Историкът е получил през Министерство на културата и Външно писмо от турската община с молба за материали за българската църква в Лозенград "Св. Никола". Комшиите са започнали вече възстановяването на храма, от който били останали само стените. Те даже са приключили с т.нар. груб строеж.

Проф. Божидар Димитров е приел присърце задачата, още повече че родово е свързан с църквата. "Най-вероятно там са кръстени дядо ми и татко ми, които са от едно лозенградско село", каза историкът.

Църквата "Св. Никола" е била катедрален храм на българите в Лозенград, които до 1913 г. са били близо 14 000 души. Там са родени доста български революционери, включително и екзарх Антим I. Към църквата в началото на миналия век е имало и училище, което е съществувало до 1935 г. Сега в Лозенград няма български християни. Всеки уикенд обаче хиляди българи от Бургаско минават границата, за да пазаруват сладкиши и перилни препарати.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини