Интересът на германците към архивите на Щази не намалява

Интересът на германците към досиетата, водени за тях от ДС на бившата ГДР, по-известна като Щази, не намалява вече 25 години след падането на Берлинската стена.
По огласени данни на вестник "Билд" към края на ноември е имало над 61 400 заявки за получаване на достъп до такива досиета, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Архивите на Щази заемат 110 000 метра стелажи и съдържат 1,4 милиона снимки, 31 000 аудиозаписа, както и около 3 000 видеозаписа. Много от тези папки са за граждани на ГДР, които са били обект на наблюдение.

Всеки гражданин на Германия може да научи с какво може да е предизвикал някога интереса на източногерманските тайни служби. Практиката сочи, че източниците на информация често пъти са били роднини, колеги и приятели.

"Измина четвърт век от обединението на Германия, но за много хора е важно да научат, как тайните служби са се месили в живота им. Такива документи нямат давност", посочва пред "Билд" пълномощникът на германското правителство за работата с архивите на министерството на държавната сигурност на ГДР, Роланд Ян.

За да бъдат получени съответните лични данни, е необходимо да бъде попълнен формуляр, който следва да бъде изпратен до ведомството. Отговорът отнема 3-4 месеца.

Ако името на съответния човек се води на картотека, той може да поиска да му изпратят по пощата копие от документите или лично да се яви в архива на ведомството. Целият процес може да продължи до две години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини