Директорът на Гранична полиция подаде оставка

Сн.: МВР

Директорът на Гранична полиция Захарин Пенов  подаде оставка по морални причини в събота сутринта. Това съобщи  министърът на вътрешни работи Веселин Вучков, предаде БГНЕС.

Вучков заяви, че е приел оставката на Пенов. Вътрешният министър дава  висока оценка за професионалните му качества като ръководител.

"Захарин Пенов подаде оставка заради това, което се случи на границата.  Изказвам обаче висока оценка за работата му", добави Веселин Вучков.

Българо-турската граница е най-опасният участък, допълни Вучков, цитиран от "Фокус".

„Имаме уговорка от първата седмица след 5 януари да се направи нова среща със синдикатите. Става дума за една безпрецедентна история. Това е не просто военно учение, а една наподобяваща военна операция. Тя се е стоварила изцяло върху МВР. Последният месец и половина обсъждаме на различни нива този проблемен участък - българо-турската граница. имахме много анализи и работни групи по този повод. Към средата на декември под политическото ни ръководство се реши, че операцията, която се провежда на границата и като форма, и съдържание е изчерпана. Предложихме на МС нова форма за овладяване на този миграционен натиск. МВР самичко не може да се справи с това предизвикателство", заяви Вучков.

Той посочи, че става дума за 3 доклада, които бяха направени преди няколко седмици и изпратени от него на 23 декември.

"Основният извод, който постигаме е, че командироването на полицаи генерира големи проблеми. Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата. Да бъдат назначени 700 служители на Гранична полиция. Предлагаме и изграждане на преградно съоръжение от 131 км. Освен това съм внесъл в МС план с мерки срещу миграционния натиск", допълни Вучков. По думите му той обхваща 2015 год. и не е само на МВР. "В този план сме направили подробни разчети за това как трябва да бъде подобрена логистиката на българо-турската граница. Предвидили сме изграждане на нови пътища - 110 км нови пътища, за да не излагаме полицаите на риск. Това ще струва около 2,5 млн. лева. Министерство на отбраната се намира в пълна изолация по овладяването на миграционния натиск. МВР върши плаща абсолютно всичко", каза още Веселин Вучков.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    52
    5225
    4 0
    16:59, 29 дек 2014
    Не предлагайте изграждането на преградно съоръжение,не трошете парите на данъкоплатците ами накарайте Желю Желев да построи наново КЛЬОНОВЕТЕ,да си зъзстанови всичко както беше,с негови лични средства.Да *** и дебили и "демократи" и незнам какви си още.
    Като външна граница на ЕС само нашият задник ли трябва да е гол?Махнете момчетата от там и транзитно,като влязът да заминават за ЕВРОПАТА им,да вървят на майната си...
  • 2
    Пе
    песимист
    5 0
    17:07, 1 яну 2015
    Как не те е срам бе министре!. Даваш висока оценка на човек, допуснал смърт в мирно време. Ами ако беше някой кадърен професионалист каква би била тя?.
Последни новини