Омбудсманът настоява за бърз процес за КТБ

Разумно е да се настоява за по-бърз процес по случая КТБ.

В това е уверен омбудсманът Константин Пенчев, цитиран от БНР. За него такова искане не е намеса в работата на съда.

Винаги съм казвал, че, когато се настоява съдът да гледа по-бързо делата в разумни срокове, това не е вмешателство в независимата съдебна система, а това е изискване за малко разум, разясни вижданията си Пенчев.

За него в момента цяла България чака да разбере дали ще бъде отнет лицензът на банката или не и не е редно процесът да се отлага поради натовареност на съдиите, както всяко едно стандартно дело.

Ние в момента не знаем какво се прави с това имущество, дали не се разпродава, притеснен е омбудсманът. Той увери, че по времето, когато е бил в ролята на магистрат, никога не е насочвал подобни обществено важни дела в неразумни срокове.

За съдебната система омбуoсманът коментира, че "гнилите ябълки" не са само по върха. Те са на повечето възлови места в съдебната система.

"Гнилите ябълки" по върха възпроизвеждат себеподобни по-надолу. Да очакваме системата сама да се изчисти - това е пълен абсурд и не бива да е така. Политиците са тези, които са отговорни за развитието на страната, те трябва да направят законова база", каза Пенчев.

Според него е крайно време „да започнем да се оттласкаме от дъното във всичките посоки" - съдебна реформа на първо място, здравеопазване, образование.
За Пенчев това може да стане само с общи усилия и разбирателство, а не с разединение и с използване на езика на омразата.

"Няма ли реформи, ще има само скандали, само омраза. Дали ще обвиняваме лекарите или ще обвиняваме ромите, или ще обвиняваме кой знае кого - това е еднакво непродуктивно и само поражда противопоставяне между хората", коментира още омбудсманът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини