Цветан Василев търсел в САЩ инвеститор за "Виваком", за да я опази

За да опази "Виваком" от заграбване, мажоритарният собственик в телекома Цветан Василев опитва да привлече като инвеститор в него авторитетна американска компания. Това заявява в интервю пред "Банкеръ" самият Василев, чиято банка КТБ остана без лиценз миналата година.

"Моето желание е максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД", казва той в интервюто.

Цветан Василев, който е в Сърбия, където очаква съдът да се произнесе по искането за екстрадицията му в България, обвинява за пореден път български институции (съда, прокуратурата, националните регулатори, НАП) и политици - конкретно от ДПС,  за фалита на КТБ и в опит да му отнемат телекомуникационната компания.

"Виваком" винаги е била от първостепенен интерес не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС - без доказани доходи, и неговите съмишленици, но и  за много други политически хиени  в българската джунгла", казва Василев.

Той свързва "атаката срещу КТБ" с "апетитите спрямо пакета "Виваком" - НУРТС.  "След като не се поддадох на изнудването да прехвърля "Виваком" на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално", казва Василев. Той описва схема за придобиване на активи на ниска цена с помощта на съда като дава за пример  и подобен казус, за който сигнализира френският посланик.  "Когато подобни безчинства и гаври се случват на български фирми и предприятия, всички политици, избрани да защитават интереса на гражданите, се правят на ударени", констатира днес Василев и определя ситуацията като  "метастази на масивното раково образувание, обхванало правосъдната и правораздавателната система на България най-вече през последните години".

По думите му опитът за присвояване на телекома се подкрепя и от представителите в България на другия акционер - VTB Capital, които са се активизирали нездраво и са влезли в негласно съдружие с неговите "доброжелатели". Ако планът им не успеел, всички лостове на държавата щели да бъдат използвани за ликвидация на компанията. Причина за атаката срещу телекома пък било "изпразването на касата на финансовия благодетел на ДПС след опоскването на "Булгартабак" и спирането на кранчето на "Водстрой". 

"КТБ беше доведена до умишлен фалит с единодушието на всички водещи политически сили в България (в най-добрия случай можем да говорим за съмнителното безразличие на някои от тях)", повтаря тезата си  мажоритарният собственик на фалиралата банка, който е обвиняем за присвояване на 206 млн. лв. от нея.

"Цялата държавна машина беше впрегната за реализацията на този позорен план - от следствието и прокуратурата, през полицията и службите за сигурност до БНБ, НАП и правителството. Целта на това "активно мероприятие", напомнящо за 40-те години  на XX век, беше да бъда отстранен, а създаденото от мен - разграбено. По ирония на съдбата доверие за главен координатор на "наказателната акция" срещу мен е гласувано на депутат от ДПС, за когото се говори, че е перфиден злодей", твърди Василев.

Запитан дали допуска, че съдът ще отмени решението на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ, мажоритарният й собственик отговаря, че "върху съда се упражнява недопустим натиск само и само БНБ и прокуратурата да докажат фалшивите си тези". Според него опитът на БНБ да отстрани акционерите като страна в процеса с твърдението, че нямат правен интерес, "илюстрира недодяланото, болно въображение на креативната лаборатория "Берлин - Авиора" (бел. ред. - по имената на хотела, в който се смята че живее депутатът от ДПС Делян Пеевски и на правната фирма, която, според публикации в печата, го обслужва). Василев предупреждава, че "в случай, че българският съд наруши закона",  той и международните акционери имат готовност да отнесат въпроса в Европейския съд в Люксембург.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    Не разбирам
    2 0
    05:37, 6 яну 2015
    Става дума за явно крадене на пари от хората и се изненадвам колко малко хора проявяват интерес към това. Цветан Василев си купи с парите на вложителите в КТБ предприятия като БТК(VIVACOM). Сега ние ще имаме да връщаме огромен външен дълг, а той иска да задържи собствеността си върху БТК , а най вероятно и върху купените с наши пари други предприятия. Не разбирам защо на българина не му пука как откровено го крадат. Трябва пълен бойкот и на VIVACOM, ако то остане собственост на този обирджия. Хора, събудете се.Тази държава няма да се оправи ако не започнете да се бунтувате. Не можем да търпим да правят схеми пред очите ни, поне трябва да покажем че разбираме какво става и да проявим характер. Бойкот на всички мръсници!
  • 2
    Ma
    marku4
    0 0
    09:17, 6 яну 2015
    Sashia problem imashe i Emil Kulev kato banker s Ilia Pavlov i Multigrup/DPS/ prez dale4nata 1995g.
Последни новини