Петима източили 22 млн. евро от пенсионен фонд в Кипър

Наказателният съд в кипърския град Ларнака наложи тежки присъди на петима бивши висши мениджъри и държавни служители, както и на частна фирма. Те са признати за виновни в дело за корупция и източване на 22 млн. евро от пенсионния фонд на кипърската държавна телекомуникационна компания, съобщава кореспондентката на БНР.

Санкциите, които обяви съдът, са затвор, конфискация на имущество и глоба. Осем години затвор получава бившият председател на Управителния съвет на кипърския държавен телеком СИТАСтатис Китис. Съдът издаде и решение за конфискация на имущество за него.

Бившият председател на Съвета на директорите на държавната кипърска електроснабдителна компания и член на Управителния съвет на телекома Хараламбос Цурис ще лежи зад решетките 3 години.

Другите трима признати за виновни са изпратени в затвора за 3 и половина, 6 и половина и 9 години. Имуществото на двама от тях също ще бъде конфискувано.

300 000 евро глоба е наложена на частната компания, участвала в корупционната сделка. Тя е призната за виновна като юридическо лице.

През март миналата година започна процесът по един от най-големите скандали за корупция в Кипър. Припомня се, че делото е във връзка с имотна измама за закупуване на парцел и офис площи на цена няколко пъти над пазарната им стойност. Сделката струва източването на 22 млн. евро от пенсионния фонд на телекома.

Престъпленията са извършени в периода 2009 - 2013-а. Срещу осемте подсъдими, шестима от които признати за виновни, са повдигнати обвинения за заговор за извършване на углавно престъпление, заговор за измама, даване и получаване на подкупи на длъжностни лица, злоупотреба с власт от страна на държавен служител, пране на пари, фалшификация на документи и други.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини