Турция: Лошите кредити са цъкаща бомба в държавните банки

Три от държавните банки в Турция регистрират критичен ръст на лошите кредити, прогнозата на експертите е мрачна, пише в. „Заман“.
След кризата през 2001 г. банковият сектор започна солидно да се оздравява, но напоследък данните сочат огромно нарастване на лошите кредити, посочва изданието. Необслужваните заеми до третото тримесечие на 2009 г. достигаха 61,67%, докато за същия период на 2014 г. е отчетено равнището от 131,1%. Голямо увеличение на необслужваните кредити е регистрирано в известните банки „Зираат“, „Халкбанк“ и „Вакъфбанк“. Общата стойност на невърнатите пари от 4,42 млрд.лири през 2009 г. за последния отчетен период възлиза на 10,22 млрд.лири. По информация от Асоциацията на турските банки, необслужваните кредити на държавните банки са нараснали 2 пъти по-бързо от растежа на целия банков сектор в страната. Вземанията на сектора за 9-месечието на 2009 г. е в размер на 20,01 млрд.лири, докато за същия период на 2014 г. те достигат 32,35 млрд.лири. Увеличението на вземанията в сравнение с 2009 г. е в размер на 12,34 млрд.лири, което според статистиката е равно на 61,67%. Това налага и по-задълбочено разглеждане на държавните банки, опериращи в сектора, при които увеличението е от 131,06% или 5,8 млрд.лири.
Според ръководителя на катедрата по икономика в университета „Тургут Йозал“ доц.д-р Рамазан Таш, банките предоставят фалшиви данни за лошите си кредити и така могат да повлекат надолу целия сектор. Лошите кредити са бреме, което поставя в капан държавата, всички разходи по плащанията са за нейна сметка, допълва той. Икономистът прогнозира, че ако банковият сектор не се преструктурира, лошите кредити ще надскочат 500%, а това е скорошна експлозия.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини