Първи боен сблъсък на коалицията с джихадисти

Канадски спецчасти са влезли в престрелка в Ирак с джихадисти от "Ислямска държава". Това е първият официално потвърден сблъсък на войници на коалицията с ИД.
Бойци от канадските специални части са влезли в престрелка в Ирак с джихадисти от групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес, се позова на съобщение на генералния щаб на канадските въоръжени сили.

Това е първият официално потвърден сблъсък между войници от международната коалиция начело със САЩ и ИД, съобщи БТА.

Престрелката е станала преди няколко дни. Канадските командоси са помагали на иракски войници да набележат цели на фронта, когато били подложени на обстрел от джихадистите. Висш канадски военен подчерта, че бойците от специалните части са били принудени да се отбраняват.

"Фактът, че сме влезли в престрелка с ИД, не означава, че мисията ни е станала бойна", подчерта той. Негов колега подчерта, че не разглежда случая като ескалация.

Канада е разположила в Ирак изтребители и бойци от специалните си части. Тя подчертава, че задачата на военните е да обучават иракската армия и кюрдските сили за самоотбрана.

Общо петима канадци са загинали в Сирия при участие в бойни действия на страната на "Ислямска държава", предаде преди няколко дни Франс прес, позовавайки се на местни медии.

Един от тях е Джон Магуайър, призовал за извършването на терористични атентати в Канада във видеопослание. 23-годишният канадец е загинал в Кобане. Смята се, че на страната на "Ислямска държава" се бият около 100 канадци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини